Rekordmånga anmälningar om lockpriser

”Frustration hos konsumenter”

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2021-12-09

Antalet mäklare som anmäls för lockpriser når nya rekordnivåer. Men resultatet av anmälningarna är ytterst begränsat.

Så här kan du agera som bostadsköpare.

Trots att decembersiffrorna är kvar att rapportera in står det redan klart – antalet anmälningar riktade mot fastighetsmäklare kommer under 2021 att bli det högsta någonsin.

Hittills i år har 1 731 stycken inkommit till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), 28 procent fler än under helåret 2020.

Framförallt handlar det om anmälningar gällande lockpriser i samband med bostadsförsäljningar.

Antalet mäklare som anmälts för lockpriser har ökat kraftigt. Arkivbild.

Stor procentuell ökning

1 006 av ärendena ingår i den kategorin, 45 procent fler än det tidigare rekordåret 2020. David Johansson, tillsynschef på FMI, lyfter konsumenters medvetenhet och att FMI och dess funktion blivit mera kända men också ytterligare ett skäl till ökningen.

– Den heta bostadsmarknaden som nu varit under en period, vi har sett prisuppgångar och intensiva budgivningar, det leder till flera anmälningar, säger han.

TT: Kan det inte rent krasst också vara ett bevis för att mäklare använder sig i större utsträckning av lockpriser?

– Det kan tyda på det. Vi kan se att budpremien, skillnaden på utgångs- och slutpris, har ökat. Sedan i våra prövningar tittar vi på helheten och inte bara budpremien och framförallt bedömning av försäljningsstatistik.

Ökande bostadspriser

Med lockpris avses när en mäklare har satt ett pris som är lägre än bostadens värde eller det pris som säljaren är beredd att sälja bostaden för.

Under de senaste tolv månaderna har också priset på bostadsrätter i riket stigit med sex procent och tio procent i centrala Stockholm enligt Svensk mäklarstatistiks senaste siffror för november.

Från FMI:s håll ser man hur problemet blivit mera omfattande än tidigare, där det nu även omfattar fritidshusmarknaden liksom andra delar av landet än enbart storstadsregionerna.

– Vi anser att anmälningarna tydligt visar på en frustration hos konsumenter och att vissa mäklare åtminstone försöker locka spekulanter genom att sätta för låga utgångspriser. Det är viktigt att agera för att komma till rätta med detta, för det kan på sikt skada branschen, säger David Johansson.

Lite resultat

Problemet är dock att anmälningarna ger få resultat. Under 2021 har endast 18 föranlett en varning och historiskt sett har bara en mäklare fått sitt tillstånd återkallat.

– När det gäller lockpris kan det vara svårt att bevisa att mäklaren satt ett för lågt utgångspris. Det kan också vara budgivningar där det kan vara två väldigt angelägna spekulanter och därav en hög prishöjning. Det är inte alltid per definition ett lockpris bara för att bostadspriset stiger.

TT: Hur gör man då som bostadsköpare om man vill kolla upp mäklare?

– Vi har ingen svart lista, däremot kan kunden kontakta myndighet och fråga om mäklaren fått någon påföljd sedan tidigare.

20211006*
2020692
2019139
2018133
2017147
2016118
2015105
201433

* Siffran för 2021 är fram till och med den sista november.

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu