Så ska du göra för att få ner bolåneräntan

Frida Bratt: ”Kan spara 22 008 kronor om året”

Uppdaterad 2020-12-14 | Publicerad 2020-06-10

Med de rätta argumenten kan du spara tusenlappar i månaden på din bolåneränta.

Men det gäller att veta hur du ska förhandla med banken.

– Är de ovilliga att ge bättre villkor kan det vara läge att byta bank, säger sparekonomen Frida Bratt.

Att välja rätt bolåneränta är inte helt enkelt – fel beslut kan kosta dig åtskilliga tusenlappar per månad. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har gått igenom bankernas nyligen publicerade snitträntor för maj. Lägst snittränta bland 13 institut erbjuder utmanaren Landshypotek, följt av Stabelo och Hypoteket.

– Men det är en annan uppstickare – Ålandsbanken – som sänkt sin snittränta mest under månaden med nio punkter till 1,41 procent, säger Frida Bratt.

Kanske läge att byta bank

Högst snittränta får bolånetagaren som vanligt hos storbankerna. Nordeas snittränta för maj ligger exempelvis på 1,72 procent. Men ännu högre bolåneränta får bolånetagaren hos Länsförsäkringar, 1,77 procent, vilket är tre punkter högre än i april.

– Det här visar att det definitivt finns pengar att spara på att förhandla bolåneräntan, alternativt byta till en uppstickare som är piggare på att erbjuda låg ränta, säger Bratt.

Hon ger exemplet om en bolånetagare med ett lån på tre miljoner byter från Länsförsäkringar, där snitträntan ligger på 1,77 procent, till Landshypotek och där lyckas få en ränta som snittet på 1,33 procent.

– Då skulle personen spara 1 100 kronor – varje månad. En besparing på 13 200 kronor på ett år. Ett hushåll med ett lån på fem miljoner kronor kan spara 1 834 kronor i månaden, alltså hela 22 008 kronor om året.

Viktigt att veta är dock att vissa av aktörerna som har lägst ränta också kan ha hårdare villkor på låntagare. För att få låna från Landshypoteket måste man exempelvis redan ha minst 25 procent av husets värde och lånet gäller bara hus och inte bostadsrätter. Även exempelvis Stabelo har något striktare krav på sina bolånetagare då man redan måste ha minst 40 procent av bostadens värde för att få låna.

Hur förhandlar man ner sin ränta?

En nyckel i förhandlingen är att kolla upp vad du skulle ha fått hos någon av utmanarna högre upp i listan, och sedan återkomma till din nuvarande bank och kolla om de kan matcha, säger Bratt.

– Det kan räcka långt. Är banken ovillig att ge bättre villkor kan det vara läge att byta bank.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Bratts bästa argument vid en förhandling med banken:

  • Var tydlig med att du är beredd att byta bank. Det här är det överlägset bästa vapnet du har. Kolla vad du får för ränta hos andra aktörer, särskilt uppstickare som är lite mer hungriga på att vinna marknadsandelar och därmed erbjuda en lägre ränta. Hör runt med flera banker, och säg till din nuvarande bank att du är beredd att byta.
  • Argumentera för att du är en bra kund. Har du god ekonomi och säker inkomst är du en ”bra” kund för banken och bör kunna belönas med lägre ränta än ”snittet”. Kolla då upp vilken snittränta banken erbjuder sina kunder just nu.
  • Samla lån. De bästa kunderna ur bankens perspektiv har stabil ekonomi – men inte alltför låg belåning. I bankens perspektiv är en lagom hög belåningsgrad det bästa. Erbjud dig att flytta över eventuella andra lån till banken, förutsatt att du får bra villkor.

– Men här gäller det också att se upp. Många banker vill att du ska bli så kallad ”helhetskund” för att få bra ränta, och där ingår att de vill att du ska flytta din pension. Men pensionen ska du vara rädd om. Flytta aldrig den till sämre villkor för att få några punkters bättre ränta.

 

Betalar du mer än grannarna i boränta? Testa vår nya tjänst!

Betala inte onödigt mycket i boränta! Med Aftonbladets tjänst kan du jämföra om du har högre eller lägre bolåneränta än andra där du bor. Jämför bolåneräntor

Bostad

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu