Experter: Det gäller vid bostadsköp i krisen

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-14

Oron på bostadsmarknaden har skjutit i höjden. Både säljare och köpare har blivit mer nervösa, enligt juristen Elina Schönnings.

Här är experternas bästa råd om hur du ska agera.

Även under normala omständigheter är det läskigt för de allra flesta att köpa eller sälja bostad. I krisen som uppstått i samband med coronaviruset har oron blivit ännu större.

– Både innan och efter köpet har det blivit väldigt mycket mer frågor än normalt, säger Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling.

Boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB och Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling.

Vad händer om jag blir sjuk?

Framför allt handlar frågorna om hur sjukdom, arbetslöshet och annat i ekonomin och omvärlden kan påverka bostadsaffären. Allra vanligast är frågan om vad som händer om man själv drabbas av coronaviruset.

– En köpare som insjuknar i corona är som huvudregel skyldig att fullfölja köpet. Dock finns det i standardkontrakten en formulering som gör att en säljare inte omedelbart får häva köpet om en köpare inte kan fullfölja på grund av extraordinära omständigheter. Detta gör att en säljare kan behöva avvakta med att häva tills köparen har möjlighet att fullfölja, säger Elina Schönnings.

En annan vanlig fråga handlar om vad som händer om köparen eller säljaren förlorar jobbet innan tillträdet.

– Ett lån är inte klart förrän det betalas ut. Det gäller om allting är likadant på tillträdesdagen, men om du blir av med jobbet kan banken dra tillbaka lånelöftet. Då kan köparen bli skyldig för kontraktsbrott och behöva betala mellanskillnaden om säljaren inte får lika bra betalt för bostaden från någon annan.

Det går alltså inte att häva köpet om man blir av med jobbet?

– Som huvudregel, nej. Det är därför viktigt att man läser och förstår vad köpeavtalet innebär, vad man förbinder sig till och vad som krävs för att köpet ska hävas om något händer. Här kan man ta hjälp av mäklaren som gärna förklarar.

Många oroar sig dock i onödan, enligt Elina Schönnings.

– Av de tusentals affärer vi har gjort sedan situation inträffade har jag inte hört om mer än en handfull affärer där det inte gått att fullfölja, säger hon.

Men hur ska den som ger sig ut på bostadsmarknaden tänka i dag? Sälj först och köp sen, är rådet från boendeekonomen Claudia WörmannSBAB.

– Detta för att minimera risken att försäljningen drar ut på tiden och du får stå med dubbla boendekostnader när det närmar sig tillträde på bostaden du köpt utan att ha sålt din befintliga. Sen vet du också vad du har att röra dig med om du säljer först och köper sen.

Rådet: Maxa inte lånet

Hon avråder också från att maxa lånelöftet i dagsläget. Att lägga sig något lägre ger nämligen en form av krockkudde.

– Det skyddar mot både försämrad inkomst och fördyrande boendekostnader.

Den som försöker sälja bostad i dag kan lätt luras av priset grannen fick för sin lägenhet för ett par år sedan. Det bör man undvika, enligt Wörmann.

– Tänk på att när grannen sålde i en uppåtgående marknad och kanske fick lite mer än du så köpte också grannen nästa bostad för ett högre pris. Många som säljer har ägt sin bostad en tid och har hunnit med en värdestegring. Låt inte girigheten ta över, sätt ett lägsta pris, räkna på det och ha det klart för dig redan när bostaden läggs ut till försäljning.