Eva, 64, gick back 33 400 kr varje månad: En käftsmäll

Skuldberget växte efter makens död – får hjälp av ”Lyxfällan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Lyxfällan

Skulderna hade växt till över en miljon kronor.

Men Eva, 64, visste inte ens om att de existerade.

– En vuxen kvinna ska inte hamna i en sån här situation, säger hon i ”Lyxfällan”.

Det var först när Evas make Gert-Åke dog hösten 2017 som hon förstod att parets ekonomi var misskött. Tillsammans drev de ett familjehem, men ekonomin hade han skött utan hennes insyn.

Mitt i chocken och sorgen över den hastiga bortgången uppdagades skulder. Krediter och lån som hon påstår att hon inte kände till.

– Det var stora belopp, men jag hade ingen insikt i de summorna. Jag var lite slapp där. Han skötte ekonomin medan jag skötte andra saker, säger Eva i ”Lyxfällan”.

Evas skuldberg växte efter makens död.
Foto: Skärmdump TV3
Evas skuldberg växte efter makens död.

Skulder på en miljon

Nu var det i stället hon som skulle ta över och rädda upp ekonomin, vilket snart visade sig bli en för svår uppgift. För att betala av lånen tog hon nya. Det redan misskötta ekonomin blev ännu sämre. Skuldberget växte, högen av de oöppnade myndighetsbreven likaså.

– Jag har blundat och inte öppnat breven från Kronofogden, vilket jag mår väldigt dåligt av. En vuxen kvinna i 65-årsåldern ska inte hamna i en sån här situation, säger Eva i programmet.

När ekonomen och ”Lyxfällan”-profilen Magnus Hedberg knackar på har Eva ingen kontroll över sin privatekonomi och vädjar om hjälp.

Foto: Skärmdump TV3
Eva hade skulder på över en miljon kronor. Över 2,7 miljoner kronor med bolånet.

Strax efter makens död hade Eva fyra lån, noll betalningsanmärkningar och en skuld på drygt 190 000 kronor. Ett år senare hade det växt till elva lån, tre betalningsanmärkningar och en skuld på strax över en miljon kronor, 2,7 miljoner om man räknar med bolånet. Skulden hade sexfaldigats på ett år.

Varje månad går hon back 33 400 kronor.

Dessutom, vilket hon först håller hemligt för produktionen, så spelar hon bort stora summor pengar. Men inte alls i den utsträckning hon först tror. Eva uppskattar sitt spelande till 3 000 kronor varje månad, men i själva verket har hon spelat bort fyra gånger så mycket.

– Fy Fabian, vad jag har ställt till det, konstaterar Eva.

”Det är en käftsmäll”

Hur situationen kunnat urarta så vet hon inte själv. Inte heller Magnus Hedberg, som i programmet kallar det ”ett mysterium”.

– Ju fler frågor jag ställer till Eva kring de här omständigheterna, desto mer oklok blir jag på vad som har hänt. Det är ett stort mysterium hur man kan bränna iväg 850 000 kronor på ett år, utan att ha en susning om var pengarna har gått till, säger han.

När de röda siffrorna målas upp framför Eva bryter hon ihop i tårar.

– Det här är inget angenämt uppvaknande. Det är en käftsmäll. Jag är väldigt ledsen över att jag har försatt mig och mina nära och kära i den här situationen, säger hon.

Foto: Skärmdump TV3
Eva faller i gråt när de röda siffrorna målas upp framför henne.

När Aftonbladet når Eva har det gått åtta månader sedan inspelningen, och det är med viss nervositet som hon nu ska se sig själv på tv.

– Det är skönt att få det överstökat, säger hon.

När du blickar tillbaka till den perioden, varför tror du att hamnade du i den knipan?

– Det var att jag hade dålig insikt i min ekonomi. Jag lät min man sköta alltihopa, jag visste inte riktigt hur det var ställt. När jag då fick inse hur illa det var så blev det bara värre.

I dag är hon tacksam för den hjälpen hon fick. Det blev ett uppvaknande, säger hon, och vill skicka med en hälsning till andra i hennes situation:

– Nu vet jag att man ska söka sig hjälp för att ta sig ur en sån knipa. Ta kontakt med banken i stället för att söka högre lån. För mig blev det lätt att söka nya lån för att täcka skulderna, men det är det sämsta man ska göra.

”Lyxfällan” sänds i kväll, tisdag, klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN