Här är ändringarna i 2018 års deklaration

Uppdaterad 2018-05-24 | Publicerad 2018-03-19

Inför 2018 års deklaration har Skatteverket gjort vissa ändringar som du bör hålla koll på.
Här är listan över årets skattenyheter.

Från och med i dag kan du deklarera. De allra flesta behöver bara godkänna sin deklaration men en del har olika ändringar och tillägg att göra. Här är ändringarna i årets deklaration som du behöver ha koll på.

1. Reseavdraget

Du får göra avdrag för resor till och från jobbet för dina utgifter som överstiger 11 000 kronor - om du följer övriga krav. Gränsen har höjts från 10 000 till 11 000 kronor.

Skatteverket har även tagit fram ett digitalt verktyg som kan hjälpa dig att räkna ut om hur i så fall vad du får dra av.

2. Rutavdraget

Rut-avdraget gäller från och med i år även för nyttjande av tjänster vid reparation och underhåll av vitvaror i din bostad. Det gäller alltså alltifrån spisen till kylen.

3. Representation

Avdraget för representation när det gäller lunch, middag, supé eller andra måltider har tagits bort. Du får endast göra avdrag för dricka och fika som inte kan uppfattas som en måltid och som är av ett mindre värde, max 60 kronor.

4. Bankkonto

Du måste anmäla bankkonto till Skatteverket för att få en automatisk utbetalning. Nytt för i år är att myndigheten har slutat att skicka ut avier.

Du kan själv kontakta Skatteverket för att få en engångsutbetalning. Annars sparas pengarna på ditt skattekonto.

5. Bostadsförsäljning

Skatteverket har tagit fram olika digitala verktyg som ska hjälpa dig att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt om du sålt en bostad med vinst.

6. Bostadsuppskov

I fjol slopades taket för uppskovsbeloppet för de som sålt en bostad och vill skjuta upp vinstbeskattningen. Men det är först inför årets deklaration som de nya uppskovsreglerna börjar gälla. Har man alltså sålt en bostad under förra året så är det dags att beskatta bostadsvinsten i årets deklaration eller ansöka om uppskov.

Tidigare kunde du endast skjuta upp en vinst på max 1 450 000 kronor.

7. Vattenkraftverk

Fastighetsskatten för vattenkraftverk har sänkts från 2,8 till 2,2 procent.

8. Redovisningsbyrå

Tar du hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan redovisningsbyrån göra det mesta av jobbet åt dig - även digitalt. Redovisningsbyråer kan från och med i år skicka in både inkomstdeklarationen och alla bilagor åt sina kunder. Du som kund loggar sedan bara in på ”Mina sidor” på skatteverkets e-tjänst och godkänner deklarationen.

9. Virtuell valuta

Skatteverket har även tagit fram ett digitalt verktyg för att räkna ut omkostnadsbelopp för virtuell valuta som även kallas kryptovaluta eller digital valuta. Den mest kända är bitcoin.

Du har nämligen rätt att göra avdrag för omkostnadsbelopp i samband med handel av kryptovalutor. Omkostnadsbeloppet är normalt kostnaden som du haft för förvärvet av bitcoin.

Säljer du sedan din digitala valuta med vinst måste försäljningen kapitalvinstbeskattas och redovisas på en K4-blankett på samma sätt som försäljning av andra värdepapper.

Inför 2018 års deklaration har det skett ett antal förändringar - här är hela listan.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu