Hyresvärd sa nej till Lisa – för att hon är ensamstående

Trebarnsmamman: Oerhört kränkande och diskriminerande

Publicerad 2021-06-23

Lisa nekades den lägenhet hon erbjudits och tackat ja till, trots att hon uppfyllde alla krav.

Hyresvärden drog tillbaka kontraktet och ändrade kraven.

– Det var oerhört kränkande, diskriminerande. De tog tillbaka den och förmedlade den på nytt till någon som inte var ensamstående.

Lisa blev erbjuden en fyrarumslägenhet i Solna i norra Stockholm. Efter en skilsmässa behövde hon och hennes tre barn en ny bostad.

Hon har inga betalningsanmärkningar, en bostadskötid på drygt 15 år och uppfyllde kraven på fast arbete och inkomst.

Trots det ville värden inte skriva kontrakt, vilket Hem & Hyra var först med att skriva om.

– Jag blev kallad till och gick på visning, trots corona. Sedan blev jag erbjuden lägenheten av Bostadsförmedlingen som sade att jag var först i kön. Jag tackade ja.

Lisa Edorsson blev från en dag till en annan ”inte aktuell för lägenheten” hon erbjöds.

En förälder fick inte ha tre barn

Dagen efter var hon plötsligt inte längre ”aktuell för lägenheten”, enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Lisa ringde handläggaren och frågade varför. Då fick hon veta att hyresvärden dragit tillbaka erbjudandet för att ändra kraven i annonsen.

– Jag blev jättebesviken så klart. Men även när de ändrat kraven uppfyllde jag dem. De ville ha fyra personer i hushållet i stället för fem, och det diskvalificerade inte mig.

Men hyresvärden ville att två vuxna och två barn skulle bo i lägenheten, inte en mamma med tre barn.

– De ville att barnen ska ha var sitt sovrum och att föräldrarna delar. Barnen får tydligen inte dela rum. Så de tog tillbaka den och förmedlade den på nytt till någon som inte var ensamstående, säger Lisa.

– Det var oerhört kränkande, diskriminerande. Man har stått i kö i hur många år som helst, blir erbjuden en lägenhet och sedan nekad för att man ska bo som ensamstående mamma, och inte på några andra grunder.

Hyresvärden får ställa konstiga krav

Enligt Bostadsförmedlingen har hyresvärdar rätt att ta tillbaka lägenheter innan ett avtal skrivits under.

Men hyresvärdar borde inte få ställa sådana krav så lättvindigt hos en kommunal bostadsförmedling, menar Lisa.

– De ska väl följa lagar och regler som alla andra. Vill de köra något eget får de väl förmedla sina egna lägenheter tycker jag, säger hon.

– Hyresvärdarna ska ju inte bestämma hur man bor. Om två barn delar rum eller om det är två män eller två kvinnor, det ska ju inte spela någon roll. Det är antal familjemedlemmar som ska vara avgörande, inte vilka de är eller vilka år de är födda.

Hyresvärden svarar inte

Hem & Hyra har frågat hyresvärden Svensk Fastighetsförvaltning AB och företagets högste ansvarige Christian Arbinge varför Lisa nekats kontraktet. De får svaret att Arbinge ”inte är intresserad av att ge en kommentar. När vi frågar varför läggs luren på. När vi försöker ringa igen är det ingen som svarar”, skriver tidningen.

Bostadsförmedlingen hänvisar till fastighetsägaren.

– Jag kan inte bedöma fastighetsägarnas krav. Det är de som bestämmer vilka krav de ska ha. Sen har det ju hänt att vi har tackat nej till samarbete med fastighetsägare som vi tycker har helt tokiga krav. Den bedömningen gör vi alltid. Även om vi vill få in så många lägenheter som möjligt så finns det gränser för vad vi kan acceptera, säger Christer Edfeldt, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm, till Hem & Hyra.

Nu har Lisa Edorsson fått tag på en annan lägenhet – på egen hand.

”Vet inte vad de var rädda för”

Lisa anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen och fick svaret att hon i så fall får driva det själv.

Hon har fått tag på en annan lägenhet på egen hand, men det har tagit mycket längre tid.

– Bostadssituationen i Stockholm är ju väldigt svår, så är det ju, säger hon.

– Men vad har de bedömt på? De såg bara en ensamstående mamma på papper, jag vet inte vad de var rädda för – att det var en nyrenoverad lägenhet och att vi skulle förstöra den?