Hyresstödet förlängs igen

Av: 

TT

Publicerad:
Coronarestriktioner i butiker. Nu vill regeringen förlänga hyresstödet ytterligare för värdar som sänker hyran. Arkivbild.
Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Coronarestriktioner i butiker. Nu vill regeringen förlänga hyresstödet ytterligare för värdar som sänker hyran. Arkivbild.

Liberalerna

Regeringen vill förlänga det statliga lokalhyresstödet i ytterligare tre månader, från den 1 april till den 30 juni. Förlängningen måste godkännas av EU-kommissionen.

Stödet infördes först april–juni i fjol för att minska pandemins effekter på företag i detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen samt en del andra kundnära branscher.

På grund av det förvärrade smittläget föreslog regeringen att hyresstödet skulle återinföras för årets första kvartal. Det sade EU-kommissionen ja till i förra veckan. Inom kort kommer regeringen att fatta beslut om förordningen.

Därutöver har regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att förlänga hyresstödet för årets andra kvartal, enligt ett pressmeddelande. Ånyo kräver det EU:s goda minne.

Svensk Handel är kritisk till hyresstödet för det första kvartalet trots att många handlare behöver få sänkta hyreskostnader för att klara pandemin.

"Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Hyresvärdar som sänker den fasta lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kan kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Länsstyrelserna handlägger hyresstödet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN