Klirr på kontot – nu kommer skattepengarna

Snart slipper skattebeskedet bli en otrevlig överraskning

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2017-08-10

Svenskarna får tillbaka flera miljarder kronor i skatt, men många får också betala tillbaka pengar. Det vill Skatteverket ändra på.

Över 5,6 miljarder kronor – så mycket får tusentals svenskar dela på när en ny omgång av skattepengar nu börjar betalas ut.

Många får också betala tillbaka pengar, men snart slipper skattebeskedet bli en otrevlig överraskning.

– Många vet inte om de får tillbaka eller ska betala pengar. Det är egentligen helt orimligt, att det ska vara så osäkert som ett lotteri, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

I dag, torsdag, börjar skatteåterbäringen betalas ut till de som har deklarerat på papper. Totalt får över 600 000 personer dela på 5,6 miljarder kronor.

Men betydligt fler ska betala tillbaka på skatten. Nästan 1,6 miljoner personer får i dagarna besked om att de ska betala tillbaka sammanlagt 14,1 miljarder kronor. Kvarskatten ska vara inbetald till Skatteverket senast den 13 november.

Allt färre får sina skattepengar i augusti, då de flesta väljer att deklarera digitalt. I år har 6,2 miljoner personer gjort det.

Fler fel med pappersdeklaration

För att få fler att deklarera så tidigt som möjligt har Skatteverket i år satsat på en digital brevlåda. Så länge man inte gjorde några ändringar eller tillägg, och deklarerade digitalt före den 29 mars, fick man tillbaka pengarna rekordsnabbt. Över en halv miljon svenskar nappade och fick därför tillbaka pengar redan i påskas.

– Vi kommer att fortsätta jobba för att göra våra tjänster ännu bättre, för vi märker att det är många saker som blir enklare och framför allt säkrare när man deklarerar digitalt. Vi har tjatat ganska länge om att det blir sex gånger så många fel när man deklarerar på papper som när man gör det digitalt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vanligast är överförings- eller räknefel, där folk helt enkelt har räknat ihop summor fel. Johan Schauman menar också att det är lättare att dra ut på det när man deklarerar på papper i stället för att göra allt på en gång digitalt.

– Jag tror också att det är en del av framtiden, att man kommer att tröttna på att ha sina viktiga saker på papper för det är väldigt lätt att slarva bort dem.

Otrevlig överraskning för många

Men Skatteverket har inga planer på att helt ta bort möjligheten att deklarera via papper.

Myndigheten vill snarare att folk ska få mer koll på sin ekonomi.

– Många vet inte om de får tillbaka eller ska betala pengar. Det är egentligen helt orimligt, att det ska vara så osäkert som ett lotteri.

Att behöva betala tillbaka pengar kan komma som en otrevlig överraskning för många, särskilt för låginkomsttagare och pensionärer, menar Johan Schauman.

– Det kan finnas de som har låga inkomster som betalar för lite i skatt. Betalar de 400 kronor för lite varje månad blir det mycket på ett år. Varje år får vi kritik för detta från andra statliga myndigheter, som undrar varför vi inte kan lösa det här. Men vi har ju inte de uppgifterna på individnivå. Med dagens informationssamhälle känns det orimligt att det ska vara så.

Så ska fler få koll på ekonomin

Men från och med i juli nästa år blir det en ändring. Då införs en ny lagstiftning, som gör att arbetsgivaren måste lämna in en arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket.

Det innebär att en arbetsgivare måste börja rapportera in hur mycket varje anställd har tjänat och betalat i skatt varje månad.

Som anställd kommer du att kunna hålla koll på hur mycket skatt du betalar varje månad och hur det påverkar ditt slutliga skattebesked en gång per år.

– Det här med att deklarera blir en ren formalitet, för man kommer att ha ha följt sina uppgifter under året och veta vad man får eller ska betala tillbaka. Vill jag ändra någonting gör jag det under inkomståret i stället för en gång per år.

Just nu håller Skatteverket på att jobba med hur sådana här uppgifter ska presenteras på ett enkelt sätt för skattebetalarna.

– Det är en stor uppgift för oss, hur vi ska presentera det här för löntagarna. För de allra flesta tycker inte att deklarationen är kul, men man vill ha koll på sin ekonomi.

Följ ämnen i artikeln