Bäddat för bråk inför hyresförhandling

Helen Preutz/TT

Uppdaterad 2019-08-28 | Publicerad 2019-08-27

Förhandlingarna om hyresnivån under 2020 ser ut att skapa oenighet mellan parterna. Arkivbild

Redan nu ser förhandlingarna om hyresnivån under 2020 ut att skapa oenighet mellan parterna.

Hyrorna måste höjas med 3,5 procent, anser fastighetsägarna. På tok för mycket, tycker Hyresgästföreningen.

– Det här kommer att slå hårt mot redan prövade plånböcker, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

I juni kom beskedet om hyreshöjningarna för 2019 som landade på 1,92 procent för de kommunala bolagen och 2,0 procent för de kommunala. Redan nu börjar Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen att förhandla om nästa års höjningar.

Enligt Fastighetsägarna bör hyrorna höjas med 3,5 procent under 2020. Detta för att säkerställa att vi får behålla hyresrätten som boendeform i framtiden.

– Vill vi ha hyresrätter i framtiden kan inte hyresrätten halka efter andra varor och tjänster. Vi vet historiskt vad som händer när man sätter in ett prisstopp. Det påverkar utbudet. Vill man ha många hyresrätter så får det här hänga med, säger Fastighetsägarnas chefekonom Thomas Ernhagen.

Dystra tider nalkas

Fastighetsägarna grundar sin syn på Riksbankens prognos för hushållens disponibla inkomster som väntas öka med 3,9 procent under 2020.

– Inkomstutvecklingen hos hushållen, alltså hur köpkraften som kan riktas mot olika varor och tjänster i samhället utvecklas, ligger ungefär i det häradet, säger Thomas Ernhagen.

Enligt Konjunkturinstitutets prognos väntas inflationen i måttet KP uppgå till 1,9 procent under 2020. Samtidigt kommer signaler från olika håll om att en konjunkturavmattning är på väg.

– Alla bedömare är överens om att vi har en annalkande lågkonjunktur framför oss. Det innebär att vi inte ser något utrymme över huvud taget att höja hyrorna mer under 2020 än vad de höjdes under förra året, säger Erik Elmgren, som kallar Fastighetsägarnas yrkande för orimligt.

Hyresrätten dyrast

Hyresrätter är redan i dag den dyraste boendeformen, säger han och pekar på SCB:s statistik som visar att en hyresgäst lägger i snitt 28 procent av sin disponibla inkomst på sitt boende medan de som bor i bostadsrätt eller villa lägger i snitt 20 respektive 16 procent på boendet.

– Fastighetsägarna får inte ihop den argumentationen. Vi tycker att hyresutvecklingen för 2020 måste hållas tillbaka och det måste bli lägre hyreshöjningar än det var förra året, säger Erik Elmgren.

I praktiken sker hyresförhandlingarna ute i kommunerna, säger Thomas Ernhagen

– Det vi går ut med är en nationell syn på utrymmet för en hyreshöjning. Anledningen till att vi gör det är att det bygger på prognoser. Prognoser har vi bara på nationell nivå, där vi har en riksbank och Konjunkturinstitutet som sitter och funderar på vad som händer nästa år.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu