Semesterspara: Få ihop 14 700 kronor till sommaren

Enkla spartips – ekonomen guidar

Publicerad 2020-04-19

Sommar blir det åtminstone, oavsett coronakris.

Att skrapa ihop en semesterbudget är på inga sätt för sent.

Här är en guide över vad du behöver göra – steg för steg.

Hur osäkert läget än är så blir det en sommar även i år. Men hur den blir är en annan femma.

Oavsett är det aldrig fel med en välfylld semesterplånbok, eller ett extra tillskott till Piggelin-budgeten.

Med rätt knep kan man spara ihop upp mot 15 000 kronor till sommaren. Här guidar Nordnets sparekonom Frida Bratt dig genom alla steg.

Börja med att bestämma sparmål

Steg ett är att bestämma vad man sparar till, vilket i sin tur avgör hur du ska spara.

Frida Bratt förklarar två olika sparformer:

  • Sparar du till en buffert som kan vara bra att ha i orostider? Då är det utmärkt att helt enkelt starta en automatisk överföring från lönekontot till ett sparkonto. Se till att välja ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag. Någon ränta kan du tyvärr inte räkna med i dessa tider, men för buffertsparande är det ändå sparkontot som är bästa alternativet eftersom det är det enda helt trygga.
  • Sparar du på lite längre sikt kan du i stället välja att spara i fonder eller aktier. Fonder är enklast om du är nybörjare – du slipper läsa på om varje enskilt bolag och sprider riskerna till flera innehav. Nu har börsen kommit ned från toppnivåerna så det kan faktiskt, längre fram, visa sig vara ett utmärkt läge att dra igång ett automatiskt månadssparande nu.

Kolla upp dina utgifter

Sedan ska det börja sparas. För att kunna lägga undan pengar krävs det att du har koll på vad du bränner pengar på i dagsläget, enligt Bratt.

– Det finns bra ekonomiappar som hjälper till med överblicken. Ställ samman dina fasta utgifter, alla fakturor och autogiron, för att se hur höga beloppen blir. Det är så du upptäcker var det finns möjligheter att spara in, säger hon.

Innan du kan börja spara måste du kartlägga vad du gör av med pengar på.

Så mycket behöver du

Om vi tittar på buffertsparande så är en väg att gå att ställa samman dina utgifter varje månad:

Hur länge skulle du klara dig om du blir av med jobbet? Kolla hur mycket du lägger på fasta utgifter, matinköp med mera. Du behöver en betydligt större buffert om du bor i villa och har barn än om du bor själv i en hyresrätt.

Det här är väldigt generellt och ska bara ses som riktlinjer, men man kanske åtminstone kan utgå från omkring fyra månadslöner i buffert för en familj i villa.

Ha inte mer än nödvändigt på sparkonto. Bufferten och kortsiktigt sparande ska vara där. Men långsiktigt sparande hör hemma på börsen. Därför är det smart att faktiskt sätta upp ett mål för hur stor buffert man vill ha.

Expertens bästa spartips

Håll stenkoll på de fasta utgifterna. Var på tårna med bolåneräntan så du inte åker på listränta när rabatten gått ut, exempelvis.

Elpriset är en sådan utgifter där du behöver jämföra avtal med jämna mellanrum för att hitta det bästa.

Nyttja rabatter och kampanjer. Det här kan bli en fälla, om man inte ser upp. Tricket är att bara handla sådant du annars skulle ha handlat, och inte handla extra bara för att det är rea.

Träna och leka ute. Gymkort är dyra – naturen är gratis. Kanske extra ”enkelt” att motivera till uteträning nu i coronatider. Samma sak med nöjen – parker, badplatser, skogsbryn kan vara fantastiska lekplatser för barn som dessutom är gratis.

Vanligaste felet i sparandet

Ett vanligt misstag är att man sparar ”det som blir kvar” av lönen varje månad, enligt Frida Bratt.

– Risken är förstås att det inte blir något alls. Det bästa är att bestämma hur mycket man siktar på att spara varje månad och sedan göra automatiska överföringar i början av månaden.

Vad gäller själva sparandet är det vanligaste misstaget att man har fel pengar på fel ställe:

– Det har många tyvärr fått erfara när börsen fallit. Kanske var det pengar som egentligen skulle ha legat på sparkonto som placerades på börsen. Det är lätt att lockas när vi haft en närmast tioårig uppgång.

Här finns mest pengar att hämta

De fasta höga utgifterna är också där det potentiellt finns mest pengar att spara. Frida Bratt säger:

– Bolåneräntan exempelvis, är den förhandlad? Du kan spara tusenlappar på att förhandla den. Elpriset är en annan kandidat, och absolut abonnemang om du vet med dig att du har många olika.

Men även för den som behöver spara pengar snabbt finns bra tips, enligt Bratt:

– Skippa utelunchen och gymkortet, nyttja rabatter och sälj saker du inte använder. Och planera matinköpen istället för att spontanhandla.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Så kan du få ihop 14 700 kronor till sommaren

1. Gratisnöjen ute i naturen

– Vi tänker oss att en helg med nöjen innebar bio- och restaurangbesök för en familj på två vuxna och två barn, en gång i månaden. Om vi istället väljer utflykt i skogen finns stor besparing att göra. Dessutom är det coronavänligt, säger Frida Bratt.

  • Bio och restaurang för en familj: 1 500 kr/ mån
  • Besparing fram till sommaren: 1 500 kr x 3 = 4 500 kr

2. Skippa uteluncher

– Vi tänker oss att du vardagar köper lunch för cirka 100 kronor varje dag. Om du istället äter hemma, på grund av hemmaarbete, eller tar med matlåda så finns stora besparingar att göra. Förstås finns en alternativkostnad, maten hemma kostar ju också, men långt ifrån lika mycket.

  • Utelunch för en månad: 2 000 kronor/ mån
  • Besparing fram till sommaren: 6 000 kr

3. Förhandla bolånet

– Hur står sig den ränta du har mot vad andra får? Kolla in bankernas snitträntor på jämförelsesajter, exempelvis Compricer. Ligger du högt är det dags att kavla upp ärmarna och börja förhandla. Vi tänker oss att du har ett lån på 3 miljoner och lyckas pruta ned från 1,8 till 1,5 procent (med start nu)

  • Besparing varje månad: 750 kr
  • Besparing fram till sommaren: 2 250 kr

4. Kolla elavtalet

– Jämför elavtal på någon av alla jämförelsesajter som finns. Kan du få ett bättre erbjudande kan det vara dags att byta. Har du inte valt något avtal så har du ett så kallat tillsvidareavtal, och då betalar du som är en genomsnittlig villaägare enligt Villaägarna i snitt 5 500 kronor mer per år jämfört med ett rörligt elpris.

  • Besparing fram till sommaren: 1350 kr (extra kostnad för ett tillsvidareavtal under tre månader).

6. Se över abonnemang.

– Vad har du för bindningstid på bredbandet? Fundera på vilken hastighet du egentligen behöver och se över vilka alternativ du har i ditt nät. Fråga också dig själv om du behöver dyra kanalpaketet – inte sällan kan ett telefonsamtal räcka för att du ska få en bättre deal. Vi tänker oss att du får en bättre deal och säger upp något av abonnemangen hos Netflix, HBO etcetera.

  • Besparing per månad: 200 kr
  • Besparing fram till sommaren: 600 kr

7. Eventuell bonus: Rensa garage och förråd

– Varför inte en rejäl vårstädning? Sälj cyklar som inte längre används eller barnvagnen som slutade användas förra året. Vi tänker oss att du får in 1000 kronor här.

  • Extra bonus: 1 000 kr

TOTALT: 14 700 kronor*

* Genom att spara in på samtliga punkter under 3 månader, ej räknat den eventuella bonusen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu