Här är det du inte ska oroa dig för i krisen

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2020-04-05

Ett otäckt virus, en massa svårt sjuka människor och på det en ekonomi i spillror. När världen har gått sönder blir oron så stor.

Men du behöver inte bekymra dig över precis allt på en gång. Här är det som du kan släppa just nu.

Banksparandet

Oroa dig inte för ditt sparkapital på bankkontot, även om börserna skakar och företagen dukar under. Pengarna sitter säkert på banken, så länge du har dem på ett konto som är skyddat med insättningsgaranti, förklarar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Man behöver inte oroa sig för att banken går under och pengarna ryker. Det här är inte en bankkris, säger han.

Men även om banker skulle drabbas och gå i konkurs sitter sparpengarna säkert. De allra flesta har sina pengar på konton med insättningsgaranti. Det innebär att pengarna är skyddade upp till 950 000 kronor av staten. Den som råkar ha större sparkapital än så kan ha pengar i flera banker, och få skydd upp till 950 000 kronor varje bank.

Banker, olika kreditinstitut och värdepappersbolag i Sverige är anslutna, men inte alla de mindre bolag som erbjuder en lite högre ränta.

– Det är inte jättevanligt, men de finns.

För säkerhets skull – kontrollera att du verkligen sparar på ett konto med insättningsgaranti, råder Jens Magnusson.

Pensionen

De flesta har ingen anledning att oroa sig för pensionen, konstaterar Jens Magnusson.

– Det har spritts en felaktig bild av att större delen av pensionen nu sitter på börsen, och att pensionen rasar med lika mycket som börsen faller. Men för de flesta, särskilt om man har nära till pensionen, är det mellan 10 och 15 procent av pensionen som är beroende av börsen, förklarar han.

Premiepensionen står ungefär för 15 procent av den allmänna pensionen för de flesta. 85 procent är inkomstpension som i huvudsak är fristående från börsen. Dessutom har de flest äldre en förmånsbestämd tjänstepension som inta heller påverkas av aktiekurserna, förklarar han.

Om det blir riktigt illa finns en broms i pensionssystemet, som innebär att det inte betalas ut mer pengar än vad systemet klarar av. Men den är inte aktuell just nu, förklarar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

– Det skulle kunna bli först senare. Pensionssystemet har också en buffert som är rätt rejäl. Den har mått bra under flera goda börsår, säger hon.

Fast det finns också andra delar av pensionen, som premiepension, tjänstepension och privat pensionssparande. De pengarna är ofta beroende av börsutvecklingen och har påverkats av börskraschen i olika utsträckning.

Garantipensionen och bostadstillägget

Lugn. Pensionärer med de allra lägsta pensionerna sitter säkra. De runt 700 000 personer som har garantipension behöver i alla fall inte oroa sig för någon sänkning. Bostadstillägg, som betalas ut till närmare 290 000 personer, påverkas inte heller. För en gångs skull kan alltså de sämst ställda pensionärerna andas ut, de får i alla fall inga försämringar.

Månadssparandet

Så kallade ISK-konton för månadssparandet i fonder – hu, en så sorglig läsning just nu. Bäst är faktiskt att sluta att titta på de eländiga siffrorna, men att fortsätta med sparandet, tycker Sharon Lavie.

– Om man sparar långsiktigt så ska man fortsätta med det. Jag tycker att man kan se det som att man köper muggar när man köper fonder nu. Muggarna kan se tomma ut nu, men sedan kommer de att fyllas när börsen går upp. Fortsätt att köpa muggarna, säger hon.

Allra värst blir det om den som tycker att det ser för eländigt ut nu säljer sina fonder eller aktier, förklarar Jens Magnusson. Då har man varit med på hela nedgången, och kommer att missa uppgången då det vänder.

– I stället för att försöka tajma en uppgång är det bättre att sparandet bara tuggar på, säger han.

Barnsparandet

Den som spar till sina barn, och även framöver har råd att fortsätta, ska absolut göra det, tycker Jens Magnusson.

– I ekonomiska termer kan det till och med vara väldigt lönsamt med en sådan här period, eftersom aktierna eller fondandelarna är billiga. När vändningen sedan kommer blir utvecklingen fin. Den som exempelvis har en liten femåring kommer att få se både upp- och nedgångar i ekonomin innan det är dags för barnet att få pengarna, till exempel till 18-årsdagen. Och Jens Magnusson är säker, ekonomin kommer att vända uppåt igen så småningom.

Börsklippen

Skippa det där med börsklipp nu, understryker Jens Magnusson. Tillvaron är alldeles för osäker, och det är näst intill omöjligt att pricka rätt, förklarar han.

– Är du småsparare med en normal ekonomi så bör du avstå. Särskilt från att köpa enskilda aktier. Man kan tycka att en aktie ser jättebillig ut, men man kan inte veta nu.

Den som ändå äger aktier eller fonder bör ha kvar sina innehav, tycker han.

Evig krisekonomi

Kommer det vara så här för evigt? Nej, så klart inte, lugnar Jens Magnusson.

– Man ska inte förminska den kris som vi nu har. För många, enskilda och företag, kommer det att vara jättetufft. Men det kommer inte att vara så för alltid.

Visst är coronakrisen ett stålbad, men på andra sidan kommer det att finnas både företag, jobb och en framtid.

– Det här är en otäck kombination av en medicinsk kris och en ekonomisk kris. I andra kriser kan man alltid säga "men det viktigaste är att vi har hälsan". Så är det inte nu, och der är naturligt att oron är stor. Men vi kommer att komma ur det här, säger Jens Magnusson.