Vardagsekonomen: Se över ekonomin innan du bokar sommarresa

Publicerad 2023-03-19

Rapporter om hushållens pressade ekonomi duggar tätt.

Samtidigt uppger resebolag att sommarens solresor bokas upp i hög fart.

Det får Ica-bankens ekonom Magnus Hjelmér att reagera med oro.

Hög inflation och stigande räntor pressar en allt större andel av svenska hushåll. I veckan kom siffror från Statistiska centralbyrån som visar att matpriserna stigit med över 20 procent det senaste året. Det är en utveckling som inte har noterats sedan 1950-talet.

Samtidigt viker inte inflationen av utan tuggar sig i stället allt djupare in i svensk ekonomi. I februari steg inflationen ytterligare och landade enligt måttet

KPIFKPIF är måttet som Riksbanken utgår från i sitt inflationsmål. till 9,4 procent.

Riksbankens prognos var att det skulle bli 8 procent.

Det fick tunga ekonomer att varna för att Sveriges inflationsproblem är djupt oroande och kräver tuffa tag från riksbanken för att vända.

– Det är bekymmersamt och innebär att vi kommer att behöva fler höjningar än vad som tidigare har bedömts, sa Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank till Aftonbladet i samband med inflationsbeskedet.

Magnus Hjelmér på Ica-banken.

Många ska resa – trots ekonomiska oron

Samtidigt uppger de stora svenska resebolagen att sommarens solresor bokas upp i snabb takt.

Det är något som Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér reagerat starkt på.

– Jag blir nästan lite förvånad över de här uppgifterna från resebolagen. Jag hade nog en liten annan bild av att svenskarna skulle hålla lite mer i plånboken i det exceptionellt osäkra läget som vi ändå får säga att vi befinner oss i.

Vardagsekonomen betonar att det inte på något sätt handlar om att skambelägga de som väljer att åka på en sommarsemester.

– Det är klart att det här är en balansgång och allas ekonomi ser givetvis olika ut. Det finns självklart många svenska hushåll som klarar den ekonomiska situationen nu och framåt även om de åker på en utlandsresa i sommar.

Svenska folket bokar solresor i rasande takt, enligt resebolagen.

Men Magnus Hjelmér menar att det samtidigt finns en oro för de som kanske inte har det ekonomiska utrymmet eller inte räknar med vad som kan komma efter sommaren.

– Energikrisen är ju inte löst inför hösten. En stor del bundna lån kommer att lösa ut under året och priser på mat och tjänster fortsätter att stiga. Det är fortsatt enorma kostnadsökningar som många står inför och kommer att stå inför under 2023.

– Min oro ligger i att det verkar saknas en viss ödmjukhet inför den situation som kan komma inte minst efter semestrarna, säger Magnus Hjelmér.

”Det kallas strutseffekten”

Han flaggar samtidigt för att det finns en risk att elstöd och skatteåterbäring nu kan gå till att täcka resor i stället för att sparas som buffert.

– Jag skulle vara förvånad om hushållen i stort skulle ha stuvat om sin ekonomi så mycket att man kan leva samma liv som för ett år sedan med de kostnadsökningar som varit.

Magnus Hjelmér säger att det finns logiska förklaringar till att vi kanske inte är beredda att ge upp den konsumtion som vi under åren av lågräntelandskap vant oss vid.

– Om man tittar på forskning kring beteendeekonomi så finns det något som kallas strutseffekten. Det betyder krasst att vi hellre sticker huvudet i sanden för information i stressade och pressade lägen. Vi är inte riktigt konstruerade för att navigera klokt i den här extrema situationen som råder just nu.

Han tycker att det finns några faktorer som den som nu funderar på att boka en sommarresa bör tänka på.

– Jag tycker att den första punkten på listan är att man inte ska boka någon form av semester för pengar man inte har i dag. Med det menar jag inte den buffert man har för att klara oförutsedda utgifter utan det specifika sparande man har som är vikt för resor.

”Boka ingen semester för pengar du inte har i dag”, varnar Magnus Hjelmér.

”Det finns inte så mycket utrymme”

Han pekar på att det är viktigt att hålla sig till att den summa som finns är den som gäller.

– Har du byggt upp ett semestersparande på 5 000 kronor så är det vad du har att jobba med, och är det 20 000 så kan du semestra för det. Jag tycker inte att man ska förutsätta att det kommer pengar sen eller att det löser sig.

– Just nu händer det så mycket i ekonomin så det finns inte så mycket utrymme för att missbedöma oförutsedda händelser eller kostnadsökningar som kan äta upp en reskassa som inte redan finns i dag, säger Magnus Hjelmér.

En annan faktor som vardagsekonomen trycker på är att göra en grundlig budget för de kostnader som kommer när man är på sommarens resmål.

– Jag tycker man ska planera allt. Gå igenom vad mat, utflykter och glass får kosta och håll dig till det. Utgå från att det ni har i kassan i dag är det som gäller och om ni kan spara lite mer under våren så är det en bonus.

En annan punkt som Magnus Hjelmér lyfter fram och benämner som kanske den viktigaste är att sätta sig ner och fundera på om det överhuvudtaget är rätt läge att köpa resor.

– Du behöver sätta av pengar för att dåliga tider kan bli än sämre. Räkna på att den rörliga räntan kan gå upp mot 5 procent under sommaren och i värsta fall ligga där under resten av året. Se över elkostnaderna du haft de senaste höst och vintermånaderna. De pengarna måste finnas på kontot när det är dags att betala räkningarna. Innan man bokar semestern borde man dissekera sin framtida ekonomi och ta beslut därefter.