Pernilla startade sitt företag i ett garage – nu börsnoteras det

Historisk på Stockholmsbörsen: ”Hoppas kapitalmarknaden vaknar till liv”

Uppdaterad 2021-06-23 | Publicerad 2021-06-16

Nu skrivs börshistoria.

För första gången på 160 år har en kvinna grundat ett bolag, för att sedan sitta kvar som vd vid börsdebuten.

– Det här är början på en ny ljus framtid för oss kvinnor, säger Pernilla Nyrensten.

Allt startade i pappans garage. I det började Pernilla Nyrensten och maken Niclas Nyrensten smida sina planer om att starta ett nytt outdoormärke, det som senare kom att kallas Revolution race.

Åtta år och en hel del gupp på vägen senare, gör bolaget nu debut på Stockholmsbörsen.

– Jag hade aldrig trott att bolaget skulle vara så stort som det är i dag och vara värt så mycket pengar. Det känns så coolt, säger Pernilla Nyrensten.

Pernilla Nyrensten grundade Revolution race med maken Niclas Nyrensten 2013.

”Tråkigt det tagit så lång tid”

Som namnet antyder hade de tidigt en plan om att ”revolutionera outdoor-industrin”. För att göra det hade paret ett startkapital på 300 000 kronor att börja resan med.

I dag bärs deras kläder av människor i 35 länder och bolagets årsomsättning ligger på en bit över 700 miljoner kronor när de gör sig redo för börsen.

Men börsnoteringen är inte vilken som helst. I och med den blir Pernilla Nyrensten den första kvinnan i Sverige på 160 år som är med och grundar ett företag och är kvar som vd vid notering.

– Det känns tråkigt att jag är först och att det tagit så lång tid. Men samtidigt gillar jag att sända hoppets signaler. När kvinnor ser att jag kan så kommer kanske fler känna att de också kan.

Varför tar du Revolution race till börsen?

– Jag tycker att bolaget är redo för den miljön. Vi har byggt bolaget starkt och växer på flera europeiska marknader. Det är också en kvalitetsstämpel för vårt bolag att ta det till huvudlistan. Framåt vill vi bygga ett globalt varumärke och vi tror att börsmiljön kommer hjälpa till med det.

Pernilla Nyrensten hoppas att börsnoteringen ska leda till att fler kvinnliga grundare vågar ta samma steg som hon.

Bolaget värderas till 8,5 miljarder

Noteringsvärdet är satt till 75 kronor per aktie, vilket innebär att bolaget värderades till 8,5 miljarder kronor före börsnoteringen. Det är, enligt Dagens Industri, drygt elva gånger försäljningen och ungefär 60 gånger vinsten de senaste tolv månaderna.

Före börsdebuten ägde paret ungefär 33,9 procent av bolaget och tillsammans med riskkapitalbolaget Altor, som gick in i bolaget 2017, cirka 95 procent. De sista procenten äger flera av bolagets 90 anställda.

Efter noteringen kommer grundarna att äga 26,5 procent av bolaget och Altor 36,4 procent.

Och debuten, som ägde rum under onsdagsmorgonen, inleddes med gröna siffror. Som mest var aktien uppe 15 procent för att sedan backa tillbaka något. Vid lunchtid kostade en aktie 83 kronor, vilket innebär att paret är goda för totalt 3,1 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Vad hoppas du börsnoteringen ska leda till?

– Att kapitalmarknaden vaknar till liv och fattar att även kvinnor kan driva lönsamma bolag med tillväxt. Men även att våra kunder ska vilja göra den här resan med oss. De blir nästan som våra chefer, säger Pernilla Nyrensten.


Missa inte FOMY – Aftonbladets nya aktieskola

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu