Fortsatt frossa – kurserna föll tungt på Stockholmsbörsen

Uppdaterad 2018-02-07 | Publicerad 2018-02-06

Efter historiska raset i New York föll kurserna kraftigt på Stockholmsbörsen under tisdagen.

Nergången blev bred – bland storbolagen var bara ett fåtal på plus.

– Investerare har blivit livrädda för börsen, säger aktieanalytikern Peter Malmqvist till TT.

Februari har inletts med en rejäl köldknäpp på världens börser. Under måndagen dök industriindexet Dow Jones med 1 175 punkter – motsvarande runt 4,6 procent. Det är det kraftigaste fallet på en dag sedan 2011.

När Stockholmsbörsen öppnade klockan 09 föll kurserna tungt. Vid öppning var det breda OMXSPI-indexet nere runt fyra procent. Kurserna återhämtade sig dock snabbt. Vid 10-tiden hade OMXSPI tappat runt två procent. Där höll sig handeln under dagen. Vid stängning var OMXSPI ner knappt 2,1 procent.

Fallet var brett. Bland de stora bolagen visade enbart ett fåtal gröna siffror.

Experten: ”Inte att leka med”

Även måndagen blev dyster med kraftiga fall i Stockholm. Hur utvecklingen blir den närmsta tiden styrs till stor del av skeenden på andra sidan Atlanten.

– Det som är dåligt för Stockholm är att bolagsrapporterna för de allra största bolagen inte har varit bra. Det har varit mycket skräp, nedskrivningar och omstruktureringar i de svenska storbolagen som nu kan skrämma investerarna ännu en gång och sätta en negativ stämning på hela Stockholmsbörsen, säger aktieanalytikern Peter Malmqvist till Svenska Dagbladet.

Till TT säger han:

– Det är inte att leka med. När det faller så kraftigt två dagar i rad är det ett tecken på att placerare blivit livrädda för börsen.

Oro för inflationen

De ledande asiatiska börserna drogs också med i den sura stämningen. Vid öppning på tisdagen backade Nikkei-indexet i Tokyo med 4,2 procent. Efter några timmar fördjupades fallet till över sju procent. Det är det värsta raset sedan 1991. I Hongkong var Hang Seng-indexet ner över fyra procent.

En viktig faktor bakom måndagens fall i New York var oväntat höga löneöknings-siffror för januari. Det tolkas av analytiker som att inflationen kan vara på väg att stiga i snabbare takt än vad som tidigare förutsetts.

Stämningen tyngdes ytterligare av att flera storbanker fick se sina aktiekurser falla. Detta efter att centralbanken Federal Reserve krävt att jätten Wells Fargo åtgärdar strukturella problem.

Rådet: Ta det kallt

Börsturbulensen gör många småsparare bekymrade. Claes Hemberg på Avanza manar dock till lugn.

– Jag förstår om man känner oro, och pengar som man ska ha i sommar eller i höst ska man inte ha på börsen. Det gäller oavsett om det går upp eller ner, säger han till Aftonbladet TV.

– Men det mer långsiktiga sparandet kan man gott låta fortsätta växa på aktiemarknaderna. Det gäller att ha tålamod. Man kan inte rycka upp grönsakerna bara för att det är lite frost ute.