Regeringen klubbar ändringar i arbetsrätten

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Publicerad 2022-01-27

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.

Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen, som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.

– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

Regeringsbesluten handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd. Detaljerna i utformningen är kända sedan tidigare.

– Det här ligger helt i linje med partsöverenskommelsen (mellan fack och arbetsgivare), säger Eva Nordmark och lägger till att vissa delar är utvecklade ytterligare utefter remissinstansernas synpunkter.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv att de är nöjda med det omställningspaket som klubbats igenom.

Omtvistat

Det mest omtvistade förslaget innebär att arbetsgivarna får lättare att bestämma vilka medarbetare som får sluta vid neddragningar, ett ingrepp i anställningsskyddet har facken invänt.

Flexiblare, bättre anpassat efter dagens arbetsmarknad där företagen måste trygga att de har rätt kompetens, väljer Centerns Martin Ådahl att kalla det.

– Och det gör vi genom att utvidga undantagen i turordningsreglerna, säger han.

I dag får arbetsgivare med färre än tio anställda undanta två personer från turordningen. Med de nya reglerna får alla arbetsgivare göra tre undantag, enligt lag. De företag som har kollektivavtal får göra ännu fler undantag.

Det blir också en kortare anställningsperiod innan arbetsgivaren måste erbjuda fast tjänst. Allmän visstid ersätts av särskild visstid som snabbare övergår till en tillsvidareanställning – tiden halveras.

Mitt i livet

I gengäld för ändringen i anställningsskyddet får de anställda, oavsett om de jobbar på ett företag med kollektivavtal, ett bättre omställningspaket för att lättare hitta ett nytt jobb. Det helt nya är dessutom att anställda får vidga sin kompetens utifrån vad som kan komma att behövas i en föränderlig värld – vidareutbildning mitt i livet som Nordmark och Ådahl kallar det.

Den som har arbetat i minst åtta år och är sugen på att ställa om kan få minst 80 procent av lönen i form av lån och bidrag för 44 veckors studier. Maxtaket per månad för bidraget är satt till 20 500 kronor och för lånet är taket 12 500 kronor per månad.

Villkoret är att utbildningen ska utgå ifrån arbetsmarknadens behov. Vilka behov som finns och vem som uppfyller villkoren bestäms av utsedda råd hos arbetsmarknadens parter.

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

De nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober i år.

Följ ämnen i artikeln