Sabuni: Tid finns att fortsätta förhandla

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-10-01

Både Centerpartiet och Liberalerna säger att det finns mer tid för förhandlingar – om parterna själva vill. Men de är glasklara på att utredningens förslag kommer att genomföras om parterna inte kan enas.

Och i så fall kan statsminister Stefan Löfven inte sitta kvar, anser V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Liberalernas partiledare beklagar att parterna inte lyckades nå ända fram.

– Jag upplever av kommentarerna att de var väldigt nära, och de har möjlighet att fortfarande försöka komma överens, säger Nyamko Sabuni till TT.

– Det är inte politiker och partier som bestämmer vad parterna ska ha för tid. Det är parterna själva som satte deadline. Det finns inget som förhindrar att de sätter sig igen ytterligare några dagar.

"Rgeringen vet vad som gäller"

Nyamko Sabuni hänvisar till att remisstiden på arbetsrättsutredningen går ut den 26 oktober. Först därefter börjar utformningen av en proposition.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger Sabuni.

Centerledaren Annie Lööf säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord står det att om inte parterna kommer överens, så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

De enda förändringar hon kan tänka sig är rent tekniska justeringar.

Lööf påminner också om att regeringen har sitt mandat på grund av januariavtalet mellan S, MP, C och L, och där ingår överenskommelsen om las.

V-hot finns kvar

Vänsterpartiet har varit starkt kritiskt till las-utredningen och hotat med en misstroendeförklaring mot regeringen om man går vidare med förslaget – och det löftet finns kvar.

"Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige", skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

Vidare skriver han:

"Vänsterpartiet konstaterar att parterna inte kunnat komma överens om arbetsrätten och anställningstrygghet. Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen."

För att fälla regeringen måste dock V få med sig en majoritet i riksdagen och där har KD, M och SD tidigare flaggat för att haka på. Centerpartiet och Liberalerna vill i nuläget inte kommentera de strandade förhandlingarna.

KD vill fälla Löfven

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) säger till TT att partiet gärna ser förändringar i arbetsrätten, men att bollen nu ligger hos C och L.

– Vi ser fram emot en eventuell möjlighet att fälla Löfvens regering. Frågan är vad Liberalerna och Centern tänker sig, hur länge de kan stå ut i det här samarbetet utan att det händer något konkret. Vi avvaktar nya drag i detta drama, om Liberalerna och Centern tycker att det är värt att stanna kvar med regeringen Löfven.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att han och MP kan tänka sig att ge parterna mer tid.

"Jag tolkar parternas uttalanden som att de var mycket nära att komma i mål, och att bristvaran är tid, inte förhandlingsvilja. Då tycker jag att vi ska ge dem mer tid", skriver han till TT.

"Parterna har skött de här frågorna i över 80 år, och det tycker jag att de ska fortsätta göra. Jag hoppas att parterna kan komma tillbaka till förhandlingsbordet efter en god natts sömn", skriver Bolund.

Följ ämnen i artikeln