Hyresgästföreningen: ”Inte hört om en sådan hög kostnad”

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2020-11-12

Hyresgästföreningen får då och då in rökningsfall där hyresgäster behövt betala för spärrmålning av lägenheten vid flytt.

Men aldrig har organisationen hört om en sådan summa som Linköpingsbon Annika åkte på.

– 58 000 kronor är lite väl mycket, säger juristen Martin Hansson.

Aftonbladet har berättat om Linköpingsbon Annika som krävdes på 58 002 kronor för att hon rökt inomhus under fläkten i sin lägenhet. Detta trots att röklukten inte var något som det anmärkes på vid besiktningen.

Martin Hansson är jurist på Hyresgästföreningen. Han kan inte säga vad en rimlig summa för röksanering är, men han tycker att det här låter mycket.

– Jag har inte hört om en sådan kostnad förut gällande någon som rökt inne. Sådan som kan sticka iväg prismässigt är om hyresgästen förstört parkettgolv eller man orsakat en vattenskada, säger han.

Bör hålla sig till första protokollet

Lägenheten som Annika hyrde har bland annat spärrmålats, sanerats och ozonbehandlats efter att hon flyttat.

Enligt Martin Hansson kan sådana åtgärder kosta en del, men inte så här mycket.

– Samtidigt är det ju egentligen inte förbjudet att röka inne, men du kan ändå åka på spärrmålning om lägenheten behöver återställas. Vi får in sådana ärenden lite då och då.

 Hyresjurist Martin Hansson på Hyresgästföreningen råder hyresgäster att alltid undersöka vad det är man betalar för.

Som jämförelse tar han upp en hyresvärd som krävde cirka 10 000 kronor för spärrmålning av en trea på 73 kvadratmeter. Annikas lägenhet är cirka 60 kvadrat.

Martin Hansson tycker att hyresbolaget borde ha anmärkt på röklukten från början – vilket de inte gjorde.

– Man bör hålla sig till besiktningsprotokollet. Sedan kan det blir svårt att bestämma summan, men den ska ju grunda sig på sådant som står i protokollet.

Alltid bra att dubbelkolla belopp

Enligt Martin Hansson ska hyresgäster alltid undersöka vad det är man betalar för om det är otydligt. Känns summan inte rimlig går det alltid att bestrida ärendet och vända sig till hyresvärden med en överklagan.

– Bolaget i sin tur måste då driva fallet vidare till domstol och bevisa dessa kostnader. Du kan innan dessa försöka att förhandla ner summan eller se om det går att få till en rimlig avbetalningsplan, säger han.

Hyresbolaget Stångåstaden sänkte några dagar efter att Aftonbladet hört av sig till dem fakturabeloppet till 25 000 kronor.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu