Huaweis Nordenchef dömer ut 5G-beslutet: Ogrundat och orättvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Huawei

Huawei har inte gett upp kampen om att få vara med i bygget av 5G-nätet i Sverige – trots att det kinesiska bolaget portats.

Nordenchefen Kenneth Fredriksen träffade nyligen digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– Jag uppmanar svenska myndigheter att tänka över det här beslutet, säger Kenneth Fredriksen till Aftonbladet.

Beslutet från Post- och telestyrelsen, PTS, om att utesluta Huawei från utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige kom som en överraskning för bolagets Nordenchef Kenneth Fredriksen.

– Jag tycker att det är tråkigt, ogrundat och orättvist. Det har varit viktigt för oss att bidra med en trygg och god digital infrastruktur till svenska konsumenter och operatörer.

PTS avgörande om att förbjuda Huaweis produkter grundar sig på rekommendationer från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Bedömningen är att bolaget riskerar att skada Sveriges säkerhet genom sin koppling till Kina, som enligt myndigheterna bedriver omfattande cyberspionage.

– Vi håller inte med. Vi sätter lokal lagstiftning överst i vår prioritering. Att vi är ett kinesiskt bolag kommer vi inte bort ifrån, men det betyder inte att man har kopplingar till kinesiska myndigheter, säger Kenneth Fredriksen.

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen hoppas en på dialog med svenska myndigheter för att få till ett ändrat beslut så att bolaget får vara med i bygget av 5G-nätet.
Foto: LOTTE FERNVALL
Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen hoppas en på dialog med svenska myndigheter för att få till ett ändrat beslut så att bolaget får vara med i bygget av 5G-nätet.

Ses som ett riskfyllt samarbete

Ett argument som lyfts fram är att Kina 2017 klubbade igenom en säkerhetslag som säger att kinesiska bolag måste samarbeta med landets underrättelsetjänst på begäran.

– Kinesiska myndigheter har sagt att den här lagen enbart gäller i Kina. De kan inte tvinga ett bolag att delar med sig av material utanför Kinas gränser, säger Kenneth Fredriksen.

Misstankarna om att Huawei har kopplingar till den kinesiska staten har hängt över bolaget i flera år. Detta har lett till att även länder som USA, Australien och Storbritannien sagt nej till ett 5G-samarbete.

– Vi är ett privat bolag med ett fläckfritt förflutet. Vi som leverantör har inte direkt tillgång eller en bakdörr till den tekniken vi levererar, säger han.

Sverige ses som ett viktigt land

Kenneth Fredriksen hoppas nu att svenska myndigheter ändrar sitt beslut. Han lyfter Sverige som ett land som länge legat i framkant kring ny teknik, innovation och digitalisering. Något Huawei vill fortsätta vara en del av.

– Sverige är en marknad där vi har väldigt starka känslor för att det är det första landet vi expanderade till utanför Kina. Vi har funnits här i 20 år nu. Så precis som vi bidrog med att skräddarsy en lösning för 4G-teknik, så hoppas vi att vi får fortsätta bidra till Sveriges digitala framtid med vår 5G-teknik, säger han.

Kenneth Fredriksen träffade nyligen PTS och Anders Ygeman (S). Men energi- och digitaliseringsministern har svårt att se att beslutet skulle bli omprövat.

– Det här hade nog inte varit ett rolig besked för något företag. Men jag kan bara konstatera att Försvarsmakten och Säpo har gjort den här bedömningen, även PTS, och jag har ingen anledning att överpröva den, säger Anders Ygeman.

Huawei hoppas på ändrat beslut

Enligt Anders Ygeman grundar sig Huawei-beslutet i en ny lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet.

– Den lagstiftning tar inte sikte på ett enskilt land eller något enskilt företag. Utan det innebär att man kan utesluta en komponent, leverantör, eller en operatör från det svenska radiokommunikationsnätet om de utgör en fara mot landets säkerhet. Sverige måste sätta säkerheten främst, säger han.

Men Kenneth Fredriksen tycker inte att argumentationen håller.

– Vi levererar utifrån den säkerhetslagstiftning som råder i Sverige. För mig verkar det som att man bortser ifrån den lagstiftningen och i stället lägger mer vikt på politik.

Och än tänker han inte ge upp.

– Jag tror på att saker kan ändras med en öppen och trygg dialog. Vi är villiga att tillmötesgå alla krav som ställs på oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE