Telia: Olyckligt att 5G-auktionen försenas

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Många aktörer är angelägna om att få vara med och bygga det svenska 5G-nätet och vill gärna komma i gång så snart som möjligt. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Många aktörer är angelägna om att få vara med och bygga det svenska 5G-nätet och vill gärna komma i gång så snart som möjligt. Arkivbild.

5G

Post- och telestyrelsens senaste beslut gör att utbyggnaden av det svenska 5G-nätet återigen skjuts på framtiden.

– Det är djupt olyckligt om auktionen försenas ytterligare, säger Staffan Åkesson, tekniskt ansvarig för nätet och infrastrukturen på Telia.

På tisdagen skulle den första auktionen av 5G-frekvenser ha inletts, som enligt branschen skulle ha fått fart på den svenska 5G-utbyggnaden. Fyra budgivare hade godkänts att delta: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia samt Teracom.

Men på måndagskvällen meddelade PTS att auktionen skjuts upp. Beskedet kom efter det att förvaltningsrätten tillfälligt hävt PTS beslut om att förbjuda kinesiska Huawei från svenska 5G-nät efter att Huawei överklagat beslutet.

Ser inga hinder

Auktionen har skjutits upp vid flera tillfällen tidigare, av andra orsaker, och att det sker igen är ytterst problematiskt, anser Staffan Åkesson på Telia.

– Det är avgörande att få tillgång till spektrum i de här frekvensbanden som ska auktioneras ut nu för att 5G-utvecklingen ska kunna fortsätta, säger han.

Han ser heller inte att PTS beslut att senarelägga är nödvändigt i den rådande situationen.

– Vi ser ingen anledning för PTS att skjuta upp den. Det är inget ovanligt eller extraordinärt att det blir överklaganden i en spektrumauktion och det säger också domstolen, att det inte finns några hinder för PTS att fortsätta med processen, säger Staffan Åkesson.

– Det är något man kan förvänta sig, att det kommer en överklagan från någon spelare i den här processen och det är inte ett argument för att skjuta upp processen. Vi menar att auktionen kan köras omgående.

Telia har inte Huawei och ZTE som leverantör till sina mobilnät, utan använder den kinesiska aktörernas teknik i mindre omfattning i sitt så kallade transmissionsnät.

"Rimligt beslut"

Tre och Telenor däremot berörs i större omfattning om PTS beslut om ett Huawei-förbud i svenska 5G-nät fastslås. De anser också att PTS gör rätt som skjuter upp spektrumauktionen.

– Givet den osäkerhet som finns är det här det enda rimliga beslutet. Det här måste ju klarläggas rättsligt innan auktionen kan återstartas, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre.

"Det är viktigt för alla inblandade att veta vilka krav som gäller framåt, inte minst även för att kunna göra en relevant värdering av de frekvenser som står till buds", skriver Jimmy Ahlstrand, chef för corporate affairs på Telenor Sverige, i en mejlkommentar.

Både Tre och Telenor har Huawei som en av sina leverantörer av 5G-teknik och påverkas därför direkt av PTS besked i oktober, som om det fastslås innebär att befintlig Huawei-teknik måste vara borttagen senast 2025.

– Precis som alla andra anser vi att Sveriges säkerhet är viktig. Men vi tror att man skulle kunna nå de högt ställda målen på ett smartare sätt så att konsekvenserna för Sveriges telekommarknad inte hade blivit lika stora i form av merkostnader, säger Per Stigenberg på Tre.

Huaweis överklagan kommer att behandlas i domstol och förvaltningsrätten räknar med att kunna ta ställning i sakfrågan före jul.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN