Kom igång med sparandet efter semestern

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2017-08-11

Efter semestern kan det vara läge att se över ditt sparande och höstens budget.

Gapar plånboken tom efter semestern?

Då är det dags att komma igång med sparandet.

– Märker du under sommaren att du inte har kontroll är det läge att rätta till det, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Extra restaurangbesök eller kanske en sista minuten-resa som du inte hade planerat. Sommarens härligheter blir ofta dyrare än vad du tänkt dig.

– Det som styr är inte vad du vill utan vad du har råd med. Det tror jag är viktigt för många under sommaren, då du kanske hamnar i en period när du tar onödiga lån på grund av att du vill mer än vad du har råd med, säger Joakim Bornold, sparkekonom på Nordnet.

Se över utgifterna

Och det är lätt att norpa från det långsiktiga sparandet.

– Märker du under sommaren att du inte har kontroll är det läge att rätta till det. Se till att du har ett buffertsparande inför nästa sommar.

För att komma igång med sparandet efter semestern behöver du först se över dina utgifter.

Joakim Bornold menar att abonnemangskostnader som mobilräkningar och streamingtjänster kan bli dyra i längden.

– Alla månadskostnader som du har älskar företagen att binda upp dig på. Det är sådana småsaker som är lätta att hoppa på.

Transporter och resor är en annan stor utgift. Joakim Bornold tycker att det är viktigt att fundera över hur du tar dig till jobbet och räkna ut hur mycket det kostar att åka bil jämfört med att åka kollektivt.

Spara ihop en buffert

Innan du kan få till ett långsiktigt sparande rekommenderar Joakim Bornold att du sparar ihop ungefär två månadslöner som du kan ha som en generell buffert.

Har du haft en sådan buffert som har tömts under sommaren är det läge att fylla på kontot.

Sedan kan du se över ditt långsiktiga sparande. Helst av allt tycker han att du ska fortsätta att sätta över en fast summa varje månad även under sommaren. Tar du en paus blir det svårare att komma igång igen.

Sparar du i fonder eller aktier kanske du har lagt märke till att det har dippat en del under sommarmånaderna. Men det finns ingen anledning till panik, enligt Joakim Bornold.

Ta hjälp av appar

– Jag tycker inte att du ska oroa dig för mycket kring det. Jag har jobbat med aktier i 20 år och det jag har lärt mig är att det är väldigt svårt att tajma när du ska gå in och ur. Du ska ha en risknivå som du är bekväm med och som tål att börsen kan gå ner.

Ska du sälja av ditt innehav är det snarare det du ska använda pengarna till som ska styra och inte börsens utveckling.

Har du svårt för att bestämma en större summa pengar som du sparar varje månad finns det appar som kan hjälpa dig. Då kan mindre summor sparas lite då och då, om du till exempel undviker att lägga pengar på en fika.

– Det blir en slags belöningseffekt och du känner att du har gjort något bra för dig själv. Ofta är man inte särskilt uthållig i sitt sparande när man sparar till något långt fram i tiden. Det blir svårt för hjärnan att greppa, men när det är mindre summor och på kortare sikt är det lättare. Det gillar jag.

Sparekonomen tipsar: Så sparar du efter sommaren

  • Se till att ha en buffert på minst två månadslöner
  • Tänk långsiktigt
  • Sätt en automatisk överföring till det konto som du sparar på varje månad
  • Se till att spara pengar direkt när lönen kommer
  • Se över dina utgifter och se om du kan sänka både dina fasta och rörliga kostnader
  • Gör en budget där du staplar upp intäkter och kostnader – saknas det utrymme för att göra det du vill får du ändra om

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu