Unga känner stor oro för sin ekonomi

Nya siffror: Pension och sparande oroar många

Publicerad 2019-12-04

Hälften av Sveriges unga mellan 25 och 35 år känner sig oroade eller har dåligt samvete över sparandet och pensionen.
Trots det påstår sig de flesta ha koll på detsamma, enligt färsk statistik från Swedbank.
– Låt inte det dåliga samvetet stå i vägen, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

Nära 90 procent uppger att de har koll på läget mellan inkomster och utgifter, visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Swedbank.

Däremot svarar en stor andel, 49 procent, att de känner oro eller dåligt samvete över sin privatekonomi. Störst andel utgör unga mellan 25 och 35 år – 60 procent av den gruppen hävdar att de oroar sig för framtida ekonomiska behov.

Men låt inte det dåliga samvetet stå i vägen, råder Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

– Genom några enkla steg kan du få bättre koll på din ekonomi. Gör en budget över dina inkomster och utgifter, och ta med alla utgifter, även de små, säger hon.

”Inte konstigt att yngre oroar sig”

Men vad beror det på att just gruppen unga är de som oroar sig mest? Enligt Madelén Falkenhälll är det hela logiskt.

– Det är inte konstigt att de yngre oroar sig mer. När man är ung ska man börja jobba, skaffa ett eget boende och samtidigt komma igång med ett sparande. Men det är också som ung man har störst möjlighet att sätta goda vanor, säger hon.

För många kan tröskeln till att börja spara till pensionen i början av livet upplevas som skyhög. Till dem är rådet att inte göra det så krångligt för sig.

– Börjar man spara tidigt behöver det inte röra sig om några jättesummor, börja spara ungefär 500 kronor i månaden som du lägger i fonder. Sen kanske det kommer några år där man bildar familj och har svårt att öka sparandet, men försök att ligga kvar runt 500 kronor så länge det går. Sen får man öka på det allt eftersom.

Gå till banken för råd

Hon fortsätter:

– Om man ändå inte kommer över den tröskeln kan det vara bra att gå in på sin bank och be om hjälp. Det gör det hela mycket lättare.

Steg ett, däremot, är att skaffa sig ett jobb där tjänstepension är en del av dealen. Det är det allra viktigaste, menar Madelén Falkenhäll.

– Tjänstepension kommer inte på köpet på alla arbetsplatser, det är verkligen en fråga man ska ställa sig när man börjar arbeta. Den är jätteviktig i slutändan, säger hon.

Så får du koll på din privatekonomi och ditt sparande

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, finns det utgifter du kan dra ner på och skapa utrymme för sparande?
  • Spara först ihop till en buffert, att ha om något oförutsett händer. Två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke.
  • Placera ditt långsiktiga sparande där det ger avkastning. Fördela det på två-tre olika fonder med olika risknivå. Tänk på att avgifterna spelar roll på lång sikt.

Så kan du påverka pensionen och din ekonomi som pensionär

  • Gå in på minpension.se för att se hur hög din pension förväntas bli. Där kan du även se hur pensionen blir om du väljer att ta ut tjänstepension på olika utbetalningstider.
  • Arbeta hos en arbetsgivare som sätter av till tjänstepension och försök att jobba heltid så mycket som möjligt.
  • Börja spara tidigt till din pension. Börjar du spara i 25-30-årsåldern kan du ett sparande på 500 kronor per månad vara ett bra riktmärke, kommer du igång senare i livet behöver du spara ett högre belopp.
  • Har du bolån kan det vara klokt att amortera lite extra de fem-tio åren före pension. Med en lägre boendekostnad blir din ekonomi som pensionär bättre.
  • Din privatekonomi påverkas både av inkomster och utgifter. Se över dina utgifter när du närmar dig pension, finns det några du kan dra ner på för att få mer kvar i plånboken varje månad.

Källa: Madelén Falkenhäll, Swedbank

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu