Löning – så ska du tänka i kristider

Ekonomers tips: Så paniksparar du till buffert

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-24

Coronakris och löning.
Expertens tips: Shoppa inte upp allt men stötta gärna kvarterskrogen.
– Många sektorer lider oerhört av det som händer nu, säger Frida Bratt.

Allt är upp och ner i ekonomin för tillfället. Tiotusentals svenskar riskerar att förlora sina jobb och ingen med pengar på börsen har sett gröna siffror på veckor.

Men hur ska man göra med lönen, Frida Bratt?

– Jag tycker att man ska försöka att tänka ungefär som vanligt, även om ingenting är som vanligt just nu.

”Kommer hålla hårdare i plånboken”

Enligt Bratt, som är sparekonom på Nordnet, har konsumtionsbeteendet ändrats drastiskt de senaste veckorna. Allt fler jobbar hemma vilket gör att man gör av med mindre pengar.

– Jag är övertygad om att många kommer att hålla hårdare i plånboken. Dels är det en effekt av de fysiska begränsningar karantänen ger men också en allmän coronarädsla, vi går inte på bio eller flanerar i gallerior som innan.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Naturligt att mindre spenderas

En annan faktor är börsens ras som hon säger ger många en känsla av de har blivit fattigare, samtidigt som många nu varslas.

– Jag tycker inte att man måste tänka att man bör hålla igen extra för sakens skull, jag tror det blir naturligt att mindre pengar spenderas just nu.

Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror att många svenskar kommer hålla hårdare i sina slantar när lönen nu kommer.

– Dels för att vi i större utsträckning håller oss hemma, dels för att många människor på bara ett par veckor har fått en betydligt osäkrare arbetssituation. Är man orolig över sin framtida inkomst, är det självklart och helt rationellt att dra ned på icke-nödvändig shopping, säger hon.

För att stötta de nu krisande butikerna eller restaurangerna är det ett bra läge att stötta sina lokala butik.

– Men självklart bara om privatekonomin tillåter, säger Johanna Kull.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Ska man tänka på något särskilt med månadens lön?

– Det beror helt på vilken arbetssituation man befinner sig i. Jobbar man i en bransch där risken för permitteringar eller varsel är hög bör man redan nu se över vilka marginaler man har och även spara lite extra.

– Det handlar om att skapa sig en så bra ekonomisk flytväst som möjligt. Även om man inte direkt påverkas av coronakrisen bör man ta tillfället i akt att ge sin ekonomi lite extra kärlek, säger Johanna Kull.

Buffert är A och O

Både Kull och Bratt nämner att en buffert är viktigare än någonsin i det här läget.

– Det är A och O, och ger en viktig trygghet. Den kan komma till användning om det arbete skulle påverkas eller om priserna på bostadsmarknaden skulle falla, säger Frida Bratt.

Om man inte redan har det, är det hög tid att skaffa sig ordentlig koll på sin ekonomiska situation, enligt Johanna Kull.

– Fundera igenom hur du skulle påverkas av eventuellt inkomstbortfall och/eller fortsatta börsnedgångar. Finns det något du kan förändra för att förbättra din ekonomiska tålighet? Det handlar inte om att vara domedagsprofet, men uttrycket ”hoppas på det bästa, planera för det värsta” är något som passar i många sammanhang, säger hon.

Så paniksparar du till en buffert

Johanna Kull:

  • Vänd på varje sten och gå igenom både sina fasta och sina löpande kostnader. Här får du vara relativt skoningslös och skära ned på allt som är nice to have snarare än need to have.
  • Det kan till exempel handla om att byta till ett billigare elavtal, säga upp abonnemang som Netflix och Spotify, skära ned på all form av utemat och så vidare.
  • Det kan låta hårt men en ordentlig buffert måste komma först, det är vår privatekonomiska flytväst.

Frida Bratt:

  • Bättre sent än aldrig och bättre att du sätter av lite än inget alls. Och varför inte låta vårstädning av garage/förråd bli en utrensning där du kanske kan sälja något av det du ändå inte använder?
  • Kanske kan du också se över dina fasta kostnader: kan du förhandla bolåneräntan, elpriset eller någon av dina försäkringar till bättre villkor?
  • Kanske finns det något abonnemang du inte behöver som kan avslutas? Sådant kan snabbt få väldigt stor effekt på din privatekonomi.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu