Göran Perssons oro för inflationen: Den är farlig

Publicerad 2021-06-18

Coronapandemin kan följas av en våg av prisökningar – och konsekvenserna riskerar att bli allvarliga.

Den varningen kommer från ex-statsministern Göran Persson.

– Inflationen är farlig, säger han.

Samhällsekonomin världen över har varit nere i källaren under coronapandemin. Men nu pekar mängder av kurvor uppåt. I veckan har det kommit flera prognoser som förutspår en tillväxt på tre-fyra procent i Sverige de närmaste åren.

De flesta gläds åt de gröna siffrorna. Men S-nestorn, godsägaren och förre statsministern Göran Persson flaggar för att utvecklingen för en fara med sig.

– Den kan nå oss och den kan nå oss väldigt snabbt, sa Persson, som nu är styrelseordförande för Swedbank, vid ett seminarium på torsdagen.

”Då kommer oron”

Det som bekymrar 72-åringen är inflationen. Under samtalet, som återges i Dagens Industri, målade han upp ett scenario där prisökningarna inleds i USA för att sedan sprida sig över världen.

Förre statsministern Göran Persson (S).

Stigande inflation följs ofta av ränteökningar. Det skulle slå hårt mot de svenska hushållen, varav många är belånade upp till taknocken. Stigande priser kan också leda till social turbulens när människor ser sin köpkraft minska.

– Då kommer oron att växa och då vill man ha mer som kompensation för det som försvinner. Den utvecklingen vill ingen ha.

Riksbanken kan höja räntan nästa år

Inflationen har varit låg i Sverige under lång tid. Det är ett av de viktigaste skälen till att Riksbanken valt att hålla kvar vid nollräntan. I maj låg dock konsumentprisindex på 2,1 procent. Det är en liten bit över bankens mål, som är 2 procent.

Göran Persson är orolig över inflationen.

Organisationen Industriarbetsgivarna förutspår att Riksbanken kommer att börja höja reporäntan redan under 2022.

– Det är prognoserna framåt som är avgörande. Riksbanken vill inte ligga kvar med en väldigt låg ränta, de pratar ju ofta om riskerna med låga räntor och stigande tillgångspriser, som nu eldats på ännu mer, sa chefsekonom Kerstin Hallsten till Nyhetsbyrån Direkt när rapporten publicerades.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu