Miljardsmocka för SAS – ser ingen ljusning

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

SAS

SAS gjorde en jätteförlust under fjärde kvartalet. Inledningen på 2021 ser heller inte speciellt ljus ut för flygbolaget.

Vd Rickard Gustafson spår ytterligare ett förlustår och utesluter inte nya besparingar.

Under sommaren skedde en viss återhämtning men trenden vände i takt med att smittspridningen av covid-19 fick ny fart.

För SAS resulterade det i en förlust före skatt på 3,0 miljarder kronor för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det kan jämföras med vinsten på 1,2 miljarder kronor samma period föregående år. Omsättningen rasade samtidigt till 3,0 miljarder kronor jämfört med 13,4 miljarder kronor.

– Vi ser ett kvartal kraftigt präglat av pandemin och att smittotalen accelererat under september, oktober och reseaversionen ökat, säger Rickard Gustafson,vd för SAS till TT, samtidigt som han påpekar att resultatet under kvartalet också påverkas negativt av valutaeffekter.

Börsen reagerade negativt på de nya siffrorna när handeln inleddes. Vid öppning föll flygjättens aktie runt åtta procent. Efter ungefär en halvtimme hade tappet dämpats till omkring fem procent. Runt 10.30 var aktien på plus.

SAS gjorde en förlust på drygt tre miljarder kronor under senaste kvartalet.
Foto: TT
SAS gjorde en förlust på drygt tre miljarder kronor under senaste kvartalet.

Gör ingen prognos

Bolaget som varit under konstant press under coronapandemin har under det senaste kvartalet genomfört en rekapitalisering som tillförde tolv miljarder kronor.

TT: Hur ser prognosen ut för det nu pågående räkenskapsåret?

– Vi ger ingen prognos för nästa år. Det är oerhört svårt att säga hur den här pandemin kommer att utvecklas. Vi vet att november, december och januari är våra säsongsmässigt svagaste månader och det kommer att vara ytterligare förstärkt av den pågående pandemin, säger Rickard Gustafson.

I rapporten skriver Gustafson dock att räkenskapsåret 2020/2021 ”med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande”.

Mängder av kunder väntar på pengar

SAS fortsätter också att beta av återstående återbetalningar till kunder för inställda resor där bolaget kritiserats hårt för sin saktfärdighet. En hel del kunder har vänt sig till Kronofogden, och SAS hotas med vite om det inte blir bättring. Enligt SAS uppgick kraven den 1 december till 0,9 miljarder kronor.

Under fjärde kvartalet återbetalades enligt bolaget en miljard kronor för inställda flyg, en ökning med 50 procent jämfört med kvartalet före.

Enligt honom har 300 000-350 000 kunder ännu inte fått sina pengar. Han vågar inte lova när återbetalningen kan ske.

– Så fort vi bara klarar av det, men det är jättesvårt att ge ett exakt datum. Jag beklagar att många har fått vänta oskäligt länge men det beror inte på att vi har dragit fötterna efter oss. Vi har jobbat extremt hårt för att öka tempot och vi har fått upp tempot.

5 000 har sagts upp

På SAS pågår också ett intensivt arbete med kostnadsbesparingar och rörelsekostnaderna minskade med 53 procent under kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Under pandemin har SAS sagt upp totalt 5 000 medarbetare i Skandinavien och merparten av de återstående anställda är hel- eller deltidspermitterade. Rickard Gustafson vågar inte utesluta att det kan bli aktuellt med ytterligare besparingar i personalstyrkan.

– Det styrs helt av hur pandemin utvecklas och i vilken takt efterfrågan kan komma tillbaka.

Publicerad:

LÄS VIDARE