Jublar över rot-nyheten i budgeten: ”Folk kommer att passa på nu”
Publicerad 2025-04-15
Höjt rot-avdrag men också ett slopad höjning av bostadsbidraget.
Några hurrar medan andra gråter.
– För oss är detta väldigt positivt, säger Josefine Olofsson, 26 på Byggtjänst i Hoting AB.

För dem som tänkt bygga om eller renovera sin bostad kan vårbudgeten ses som en skänk från ovan.
Totalt lägger regeringen 4,35 miljarder, den största satsningen i budgeten, på en tillfällig höjning av rot-avdraget – i hopp om att kunna stötta byggbranschen.
Aftonbladet har tidigare berättat om Josefine Olofsson och Erik Palmqvist i Strömsunds kommun som tillsammans driver byggfirman Byggtjänst i Hoting AB.
Småförtagarna välkomnar det höjda rot-avdraget.
– I våra ögon är detta ingenting negativt, även om jag såklart har hört andra röster också, säger Josefine.
”Kommer passa på nu”
Hon berättar att företaget ännu inte märkt av någon markant skillnad när det gäller offerter och förfrågningar, men att hon tror att det kommer att märkas av framöver.
– Jag tror att folk som inte har tagit tag i olika projekt hemma kommer att passa på nu.
För det lilla byggföretaget är rot-avdraget helt avgörande, förklarar Josefine.
– Oavsett vilken procent avdraget är på så är det den här typen av storlek på jobb vi gör.
Det finns röster som menar att rot-avdragen i mångt och mycket är till för dem som redan har pengar och därmed har råd att renovera. Hur ser du på det?
– När de tillfälligt höjde maxbeloppet till 75 000 kronor så upplevde jag att det bara gynnade dem som redan har mycket pengar och troligtvis oavsett hade gjort större renoveringar. Men när de nu har ändrat procenten i stället så gäller det ju även på de allra minsta jobben, vilket jag tycker är mycket bättre.
– Det känns ju bra att kunna säga till kunden att det nu är halva priset på arbetskostnaden.
”Helt fel prioritering”
Några som däremot är kritiska till avdraget är Hyresgästföreningen.
”De som äger sitt boende fick 60 miljarder i rot- och ränteavdrag under 2024 samtidigt som inget motsvarande gick till den som hyr. Detta samtidigt som hyresgäster som regel har svårare att få ekonomin att gå ihop”, skriver förbundsordförande Marie Linder i en kommentar.
Vidare konstaterar hon att man även väljer att slopa det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget till barnfamiljer.
”Det är helt fel prioritering. Regeringen målar upp en bild av ekonomisk ljusning som inte stämmer med verkligheten många hyresgäster lever i, där barnvräkningar ökar och där fler och fler behöver långa pengar för att ha råd med det mest nödvändiga. Det är en orättvis politik som lämnar de hushåll som har det allra tuffast i sticket.
”Slag i ansiktet”
Aftonbladet har tidigare pratat med flera föräldrar som nu kommer att få det ännu tuffare framöver.
Nyligen anordnade organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar en grötlunch på Mynttorget i Stockholm för att uppmärksamma den ansträngda ekonomiska situationen som många barnfamiljer har idag.
Generalsekreteraren Christina Olsson menar att dagens besked är ”ett slag i ansikte på kämpande barnfamiljer”.
”Det är tydligt att Klarna har blivit det nya bostadsbidraget i regeringens Sverige, där ensamstående föräldrar behöver låna för att kunna sätta mat på bordet.”
Att regeringen nu i stället kommer att prioritera andra satsningar för att underlätta för hushållens ekonomi ger hon inte mycket för.
”Ingen av dessa reformer är sådana som gör skillnad för ensamstående föräldrar. En ensamstående förälder med två barn som tjänar 25 000 kronor går fortfarande runt 3 000 kronor back varje månad”.