Världens största loppis – så gör du bästa affären

Uppdaterad 2018-08-10 | Publicerad 2017-04-28

Ifjol var det drygt tusen bilar som öppnade bakluckan på Solvalla. I år kan det bli ännu fler. Intresset är stort.

Det råder hausse på svenska loppmarknaden.
I helgen, 6–7 maj, inleds högsäsongen för loppisar i landet, däribland världens största loppmarknad på Solvallas travbana.
Dags att gå på skattjakt.
Eller rensa förråd och garderob.
Tjäna en slant till sommarsemestern.

Sällan eller aldrig har hållbarhet och återvinning varit på så mångas läppar. Sällan, nej aldrig har det funnit så många loppmarknader i Sverige. Tusentals från norr till söder. Och under de första helgerna i maj är det säsongspremiär på många loppishåll i landet.

– Intresset har exploderat. Och det fortsätter öka vilket förmodligen beror på att många tycker det är ett spännande sätt att återvinna. Roligare än att sopsortera, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader med glimten i ögat.

Störst i världen

I helgen arrangerar Maria Wiberg världens största bakluckeloppis på Solvalla travbana. Ifjol hade premiären 1024 bilar och 20 000 besökare.

– Och vi hoppas och tror på nytt världsrekord i år. Det är åtminstone målsättningen.

I snart 20 år har Maria Wiberg tillsammans med Emma Perning arrangerat loppmarknader i Sverige. Tillsammans öppnade duon Sveriges förmodligen första bakluckeloppis i Brottby, 2005. Då som sommarjobb, efter engelsk förebild. Få människor vet mer om loppmarknader än Maria.

Vad karakteriserar en riktigt bra loppis?

– En väldig blandning av människor och prylar. Smått i all ära men det ska vara en mix av många olika saker och mycket människor. Då blir det roligast, folkfest med udda saker och människor, tycker Maria Wiberg.

Leksaker och barnkläder är det som garanterat är mest eftertraktat.

Vad ska jag leta efter på loppisen?

– Barngrejer, leksaker och kläder säljs och köps alltid mest. Barn växer och behöver inte längre de kläder och prylar, som fortfarande håller hög kvalitet. Praktiska saker, verktyg, cyklar och musikinstrument är också eftertraktat. Samlarna frågar ofta efter LP-skivor och fiskegrejer.

Någonting att se upp för?

– Har själv fått tipset att undvika cykelhjälmar eftersom de kan vara skadade med nedsatt funktion som följd. Brandsläckare och annan säkerhetsutrustning är tveksamt att köpa på loppis.

Ska jag pruta?

– Ja, numera har prutandet blivit en naturlig del av umgänget på en svensk loppmarknad. Ett sätt att umgås, rent av. De flesta räknar med att du ska pruta.

Betalningsmodell?

– Cash är fortfarande kung. Men allt fler använder förstås swish. Använder knappast kort.

Något tips till loppisbesökaren?

– Titta gärna i kartongen som kanske inte står längst fram. En del av tjusningen att gå på loppis är ju att man inte riktigt vet vad som finns på botten av den kartongen som står längre bak.

Handlar du själv på en loppis?

– Försöker låta bli. Men gillar gamla prylar med skäl där det finns en tidsresa. Köpte en motbok för fem spänn för många år sedan som jag haft stor glädje av att bläddra i, avslutar Maria Wiberg.

Här hittar du en loppis på din hemmaplan:

www.svenskaloppisar.se

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln