Ny muminmugg säljs för tusentals kronor

Publicerad:
Uppdaterad:
Tove Janssons grundade mumin nu säljs senaste muminmuggen för tusentals kronor.
Foto: Bulls Licensing/ Anders Wiklund/ TT
Tove Janssons grundade mumin nu säljs senaste muminmuggen för tusentals kronor.

Tove Jansson

I går, under en enda dag, kunde man köpa den unika muminmuggen för 299 kronor.
I dag är den hett villebråd och säljs för tusentals kronor.
– Jag har aldrig sett något liknade på vår porslinsavdelning, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

För att fira Mumins skapare, Tove Janssons födelsedag, den 9 augusti släpptes en ny exklusiv Muminmugg - men bara under ett dygn. Muggen har fått namnet ”Mumindagen”.

Och intresset var enormt. Folk köade på gatorna och åkte långt för att få sig ett exemplar. Då kostade en mugg 299 kronor.

I dag, dagen efter kostar den tusentals kronor hos Blocket och Tradera.

– Det har verkligen varit en rusning. Jag har aldrig sett något liknande på vår porslinsavdelning, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

”Hon skulle vara glad”

Bara efter ett dygn hade 180 muggar sålts på Tradera för i snitt 1 174 kronor. De dyraste såldes dock för 3 400 kronor.

– Muminmuggar är alltid väldigt populära. Det här är första gången som vi ser en så stor reaktion på ett släpp inom porslinskategorin, säger Hagelin.

Intresset för Muminmuggar bland samlare har skjutit i höjden de senaste två åren – och så även priserna. Dyraste muminmuggen som sålts kostade 84.900 kronor och såldes i januari i år.

För Bulls Licensin, som på uppdrag av Moomin Characters har rättigheterna globalt för varumärket Mumin, var det senaste dygnets hysteri väntad.

Men Tove Jansson själv, som var med på 1950-talet när de första muggarna, kom skulle nog ha baxnat.

– Jag tror inte att Tove någonsin kunde ha föreställt sig hur framgångsrika muminmuggarna skulle bli, men jag vet att hon skulle vara glad att hennes konst och berättelser fortsätter sprida budskapet om kärlek, vänskap, acceptans och samhöriget , vare sig det är över en kopp kaffe på morgonen eller en kopp varm chocklad sent på kvällen, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove och kreativ chef för Moomin Characters.

Fortfarande stort utbud

Fortfarande finns det massor av muminmuggar kvar av ”Mumindagen” att få tag på både på Blocket och Tradera. Priset varierar dock något från tusenlappen och uppåt. Dyraste ligger på 10 000 kronor.

– Det är så att man testar sig fram och försöker få så bra pris som möjligt och vissa lägger sig lägre för att se till att få den såld. Ju större utbud, ju svårare är det att få 10 000 kronor för sin mugg, säger Sofia Hagelin.

Enligt Linnéa Aguero, pr- och presschef på Blocket, kan det även vara läge att damma av äldre muminmuggar.

– Det är väldigt bra tidpunkt att sälja den nu. Det här riktar även strålkastaren mot tidigare kollektioner av samma varumärke. Men ha med rätt ord i annonsen, säger hon.

Ta med om det exempelvis är en jubileumsutgåva, ouppbruten förpackning, om kvitto finns, begränsad utgåva och så vidare.

Publicerad:

LÄS VIDARE