Chocken i Borlänge: ”Det är ett dråpslag”

Pappersbruket i Kvarnsveden läggs ner efter 120 år

Uppdaterad 2021-08-31 | Publicerad 2021-04-22

Anders Pettersson jobbar på Kvarnsvedens pappersbruk. Nu ska det läggas ner.

Borlänge är i chock efter beskedet.

440 jobb försvinner men många fler än så berörs.

– Det är ett dråpslag, säger Anders Pettersson, 59, som jobbat på bruket sedan 1979.

Klockan 08.00 på tisdagsmorgonen kom beskedet som kom att skaka hela Borlängeregionen.

– Det är lite chock för alla just nu. Folk håller på att försöka smälta det – jag också, säger Anders Pettersson, 59, som jobbat på pappersbruket i Kvarnsveden sedan 1979.

Nu läggs bruket ner efter 120 år – och 440 jobb försvinner.

– Och det påverkar två-tre gånger fler kring Borlänge-Falun om man tänker på alla entreprenörer som jobbar mot bruket. Vi är en av de största privata arbetsgivarna i regionen så det påverkar en hel del om det försvinner, säger Anders Pettersson.

– Och det är mer än bara arbetstillfällen. Vårt pannhus levererar fjärrvärme till Borlänge kommun också. Det finns också med i bilden.

Fortsatte jobba trots chockbeskedet

Efter beskedet följde flera informationsmöten med de anställda. Så kommer det att fortsätta veckan ut. Men trots chocken på pappersbruket så fortsatte man att arbeta under tisdagen, säger Anders Pettersson, som är kontaktperson för kvarnsvedens fackgrupp Pappers Avdelning 40.

– Maskinerna går och man ställer upp så som man ställt upp i 120 år på det här bruket. Stora Enso har ju tjänat mycket pengar här under åren så här anser vi att de behöver tänka till om det här verkligen är rätt beslut, säger han.

– I går så blev vi tillsagda att det fanns jobb fram till i juni och att det var full körning. Vi brukar stå still på storhelger men i år skulle vi hålla igång även den 1 maj, som man har rätt att göra. Så det såg ju rätt skapligt ut. Sedan kom det här beskedet.

Kvarnsvedens pappersbruk ska läggas ner.

Många har permitterats: ”Tragiskt”

För tio år sedan hade Kvarnsveden fyra maskiner. Sedan stängde en tidningspappersmaskin 2013 och en magasinpappersmaskin 2019.

– Det är ett dråpslag så klart. I mina värsta föreställningar har jag tänkt att de kanske skulle lägga ner en av våra två pappersmaskiner. Men nu säger de att de ska stoppa alltihop, säger Anders Pettersson.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att man skulle göra något sådant här eftersom det är en så modern fabrik. 2005 byggdes den senaste maskinen som då var världens största pappersmaskin.

Många har korttidspermitterats och gått ner i lön det senaste året för att hålla igång verksamheten under pandemin, med miljoner i stöd från staten.

– Det känns lite tragiskt eftersom man gjort detta för att hålla igång verksamheten.

Erik Nises, ordförande för Socialdemokraterna i Borlänge

”Jättedramatiskt besked för kommunen”

Erik Nises, ordförande för Socialdemokraterna i Borlänge, jobbar på en högstadieskola och kunde genast se hur många som påverkas av beskedet.

– När det blev offentligt vid 8.30 var det oerhört många som behövde sätta sig ner i fikarummet och fundera på vad det innebar. Vi har mer än en handfull kollegor som har en make, en farsa, en brorsa eller en partner som arbetar på pappersbruket. Det är dessutom en psykologiskt viktig del av vår historia, säger Erik Nises, 37.

– Det är ett jättedramatiskt besked för vår kommun. Borlänge är byggt på två stora basindustrier – Kvarnsvedens pappersbruk och Domnarvets järnverk. Utan dem hade Borlänge inte varit en så stor stad. De som arbetat där är några av världens bästa och vi är skyldiga dem oerhört mycket.

– Under 120 år har företaget köpt deras arbetskraft och tjänat enorma summor. Dessa arbetare har dragit in enorma exportintäkter till staten, som varit avgörande för vår välfärd. Borlänge kommun har också varit helt beroende av det här arbetet, så nu gäller det verkligen att företaget, staten och vi som kommun visar tillbörlig tacksamhet till de här industriarbetarna.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu