Riksbanken höjer styrräntan

Publicerad 2022-09-20

Riksbanken höjer styrräntan med en procentenhet.

Det är den största höjningen sedan inflationsmålet infördes 1993.

– Det blir tuffare tider, säger ekonomen Christina Sahlberg i Aftonbladets sändning.

I slutet av juni höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter. Från 0,25 gick räntan upp till 0,75 procent. Det är första gången sedan februari 2000 som räntan dubbelhöjdes.

I augusti noterades inflationen i Sverige till nio procent. Därför tog Riksbanken under tisdagen beslut att höja räntan med en procentenhet. Från 0,75 procent höjs nu räntan till 1,75 procent.

PLUS: Efter chockhöjningen – så höga blir dina räntekostnader

Det är den största styrräntehöjningen sedan inflationsmålet infördes, rapporterar TT.

”Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbankschefen Stefan Ingves.

Prognosen: Kommer fortsätta höjas

Prognosen är att styrräntan kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret, meddelar Riksbanken i sin penningpolitiska rapport. Där skriver Riksbanken att inflationsutvecklingen framåt är fortsatt svårbedömd.

– Det blir tuffare tider, säger ekonomen Christina Sahlberg i Aftonbladets sändning.

Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka säger att Riksbanken dröjt för länge med att höja räntan.

– Då tvingas man göra de här enorma och snabba räntehöjningarna. Det är förstås inte bra för ekonomin. Vi som hushåll måste snabbt ändra våra förväntningar, säger han.

– Det är ett kvitto på Riksbankens fiasko.

Riksbanken skriver samtidigt att stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag, men att en inflation som ligger kvar på dagens höga nivåer blir än mer smärtsam.

Därför meddelar Riksbanken att man kommer att anpassa penningpolitiken framåt på det sätt som behövs för att återföra inflationen till målet inom ett rimligt tidsperspektiv.

PLUS: Efter chockhöjningen – så höga blir dina räntekostnader

Men konstaterar samtidigt att svenska hushåll och företag bör ställa in sig på att det kommer att bli än tuffare läge innan det vänder. Enligt Riksbankens prognos bedöms inflationen fortsätta upp till 11 procent i början av nästa år.

”Rörligt bolån förändras”

Syftet med att höja räntan är att dra ner efterfrågan i ekonomin. Riksbanken vill dämpa den höga inflationen mot målet på två procent.

Rörliga räntor på hushållens bolån ligger normalt drygt 2 procentenheter högre än Riksbankens styrränta.

– I stora drag så bör rörligt bolån förändras med styrräntan, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea enligt TT.

De senaste åren har styrräntan varit låg. Från hösten 2014 har den varit noll eller till och med minus. I början av 2022 förväntade Riksbanken att räntan skulle ligga på noll fram till 2023.

Nu visar Riksbankens prognos för styrräntan att den överstiger de nivåer som banken lade fram i juni. För fjärde kvartalet i år indikeras en styrränta i snitt på 1,90 procent, från tidigare 1,36 procent. För tredje kvartalet 2023 noteras en uppgång till 2,53 procent från tidigare 1,94 procent. För samma kvartal 2024 skruvas nivån upp till 2,47 procent från juniprognosen som låg på 2,01. Först under 2025 sjunker räntan något till 2,35 procent.

Efter att kriget i Ukraina brutit ut skenade inflationen och räntan höjdes i april till 0,25 procent.

Tisdagens höjning blir den tredje för året.

Följ ämnen i artikeln