Regeringen vill att fler ska hyra ut sin bostad

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-06-30

Fler ska hyra ut sin bostad – och slippa betala skatt.
Det förelås i en utredning till regeringen.
– Vi vet att det finns många i Sverige som har stora bostäder som de skulle kunna hyra ut, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Regeringen vill att fler ska hyra ut en del av sin bostadsrätt eller villa. Bygger du ut din bostad, med till exempel ett extra pentry eller en ingång, ska du kunna hyra ut skattefritt i tio år.

Det förelår statskontoret i en utredning som lämnades till regeringen under torsdagen.

– Det finns ett behov av att inte bara bygga nytt utan också använda det befintliga bostadsbeståndet. Det är det som det finns mycket av. Vi vet att det finns många i Sverige som har stora bostäder som de skulle kunna hyra ut, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Vill inte hyra ut

Men de flesta är inte villiga att hyra ut till andra. En undersökning som statskontoret har gjort, där 4 000 invånare har svarat, visar att 74 procent av de som har ett extra sovrum inte kan tänka sig att hyra ut en del av sin bostad.

Den största anledningen är att de inte vill ha fler personer boende hos sig.

– I Sverige har vi inte en sådan kultur i dag, att man hyr ut till andra. Blir det fler som hyr ut tror jag att det påverkar de som egentligen inte kan tänka sig att göra det. Men jag tror att man får räkna med att det tar lite tid innan man ser en sådan förändring, säger Peter Eriksson.

Problem med bostadsrätter

I dag kan du få skatteavdrag på upp till 40 000 kronor om du hyr ut din bostadsrätt. Ulrika Blomqvist, vd för den rikstäckande intresseorganisationen Bostadsrätterna, anser att det borde vara helt skattefritt.

Att statskontoret nu föreslår att du ska kunna hyra ut skattefritt i tio år om du har byggt ut din bostad menar hon kan innebära problem när det gäller bostadsrätter.

– Jag tycker att det är jättebra med skattelättnader för utbyggnader, men jag har svårt att se hur man skulle kunna bygga om bostadsrätter. Du får till exempel inte sätta upp en dörr ut mot trapphuset utan bostadsrättsföreningens tillstånd. Du får inte heller göra väsentliga ändringar i bostaden utan föreningens tillstånd, säger Ulrika Blomqvist och menar att man borde tänka mer på att anpassa nyproducerade bostadsrätter så att fler kan bo där.

Krävs tydligare regler

Hyr du ut en del av din bostadsrätt behöver du inte tillstånd från bostadsrättsföreningen. Men om du hyr ut hela din bostadsrätt behöver du föreningens godkännande.

Informationen kring privatuthyrning är krånglig och därför visar utredningen att det behövs tydligare information om vilka regler och lagar som gäller.

En förbättrad statlig webbplats där det ska finnas information om uthyrning av bostäder och en informationskampanj om detta är två av förslagen.

Men Martin Lindvall, samhällspolitisk chef för Fastighetsägarna, ser ett problem med utredningen. Parallellt har det nämligen pågått en hyresgästutredning som presenterades under våren.

”Gör det krångligare”

Här föreslås privatuthyrningslagen avskaffas och ingå i hyreslagen. Det skulle göra reglerna ännu svårare att förstå, enligt Martin Lindvall.

– Man gör det krångligare. Om statskontoret pekar på att reglerna är för svåra att förstå kommer de inte att bli enklare om de ska ingå i hyreslagen. Man ökar konsumentskyddet, men min uppfattning är att färre kommer att vilja hyra ut, säger han.

Han menar att det till exempel kommer att bli svårare för en hyresgäst att förstå hur länge en andrahandshyresgäst får stanna i en lägenhet, då besittningsskyddet ingår i hyreslagen. I privatuthyrningslagen är det lättare att förstå när en person måste flytta ut.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu