Skatteverket varnar för nytt bluffmejl – använder ny fräck metod

Uppdaterad 2019-02-28 | Publicerad 2018-03-12

I dagarna har många svenskar fått reda på vad de får tillbaka på skatten.
Viljan att snabbt få pengarna utbetalade utnyttjas dock av bedragare, och Skatteverket varnar nu för en rad olika bluffmejl – och en helt ny metod.
– Vi har sett att de försöker komma över flera olika kortuppgifter från samma person, säger Andreas Olsson på Skatteverkets säkerhetsenhet.

I dagarna kom beskedet att alla som skaffat en digital brevlåda senast den 28 mars kan få sin skatteåterbäring redan i början på april.

Samtidigt började, likt tidigare år, även olika bluffmejl i Skatteverkets namn att florera och flera läsare, däribland 23-årige Nikola, har hört av sig till Aftonbladet.

– Jag tyckte det såg skumt ut, säger Nikola och berättar att mejlet hamnade i den vanliga inkorgen och inte i skräpposten vilket ledde till att han råkade öppna det.

Dock klickade han inte på länken, vilket meddelandet uppmanade honom till.

– Jag vågade inte. Därför vet jag inte vad som hade hänt om jag hade klickat.

Även två andra familjemedlemmar har fått samma mejl – men med olika summor.

– Men alla andra uppgifter är identiska, säger Nikola som nu vill varna andra.

”Väntat på att det ska ta fart”

På Skatteverket är man väl medveten om problematiken med falska mejl vid deklaration och skatteåterbäring och varnar nu därför på sin hemsida.

Enligt Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket, har myndigheten varit beredd på att något sådant här skulle hända även i år.

– Vi har nästan gått och väntat på att detta ska ta fart, tyvärr, säger han och tillägger att han under veckan mottagit ett samtal från en person som drabbats.

– Vi uppmanande personen att spärra sitt kort och sitt konto samt polisanmäla.

Enligt Andreas Olsson är bluffmejlen oftast ganska klassiska, men kan trots det se mycket trovärdiga ut då bedragarna oftast tagit bilder från Skatteverkets hemsida.

Nytt knep för i år

Och för varje år som går blir knepen alltmer fräcka.

– I år har vi sett att det inte räcker att fylla i dina kortuppgifter en gång, utan i stället kommer det upp ett felmeddelande som ber dig testa med ett annat kort. Bedragarna försöker därmed komma över så flera kortuppgifter från varje enskild person, något som vi inte varit med om tidigare, säger Andreas Olsson.

Många som drabbats skäms dessutom för att berätta att de blivit lurade.

– De tycker att det är pinsamt och tar hellre den förlusten än att behöva erkänna.
För att undvika att bli lurad uppmanar Andreas Olsson till uppmärksamhet.

– Det gäller att vara väldigt misstänksam och ifrågasättande. Medvetenheten har ökat men mejlen ligger helt rätt i tiden då många vill ha sina pengar snabbt, och ofta är stressade vilket gör att man inte riktigt läser informationen i mejlen.

– Vid minsta tveksamhet ska man först kontakta oss på Skatteverket eller polisen.

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter varnar för bedragarna.

Polisen: Klicka inte

Även Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter varnar för bedragarna.

– Rådet är att aldrig någonsin klicka på på bifogade länkar och bilagor i mejl eller eller sms. Lyder man bara det rådet så råkar man inte illa ut.

Då mejlen oftast är olika är det svårt att säga vad som händer om man klickar.

– Sannolikt vill de åt dina kortuppgifter, vilket man ska aldrig lämna ifrån sig.

Oftast är det slumpmässigt vilka som får meddelandena säger Jan Olsson.

– Bedragarna skickar oftast 10 000 - 100 000 mejl åt gången. Detta har pågått i flera år och kommer att fortsätta så länge folk inte lyssnar på råden. Eftersom mejlen är så många räcker det att en promille går på det för att bedragarna ska vilja fortsätta.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu