Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Bengt

SCB:s nya siffror – dyrare kaffe och smör

Publicerad 2025-03-13 08.00

Matpriserna fortsätter uppåt.

Kaffe och smör sticker ut i februaristatistiken.

– Man kan behöva ändra sina konsumtionsmönster, säger sparekonomen Sharon Lavie.

Handla billigt — 7 enkla råd
Handla billigt — 7 enkla råd
1:55

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 1,8 procent i februari i år, jämfört med januari, enligt SCB:s nya Konsumentprisindex som släpptes i dag torsdag.

Precis som månaden innan steg matpriserna i februari. Prisökningarna på mejerivaror syntes tydligare och kaffepriset fortsatte uppåt.

Kaffe, te och choklad hör till de livsmedel som steg mest i pris i februari. Även flera mejerivaror följde uppgången.

Sett över ett år har smörpriset ökat med 26 procent. Mjölk och ost har också blivit dyrare.

De rusande matpriserna har lett till att inflationen fortsatt att öka. KPI-siffran för februari landade på 1,3 procent, en uppgång från 0,9 procent i januari.

– Ökningen av matpriserna i början av 2025 har bidragit till den ökade inflationstakten. Under årets första två månader har livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 2,6 procent i pris, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

KPIF-måttet hamnade på 2,9 procent för februari – upp från 2,2 procent vilket är över Riksbankens målsiffra på 2 procent.

Sötsaker sticker också i väg

På ett år har matpriserna ökat med 3,9 procent.

En annan varugrupp, förutom kaffe och mejerivaror, som nu ökar i pris är sötsaker och glass.

– Räknat i årstakt har priserna på sötsaker och glass ökat med 9,4 procent, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Bland varorna som blev billigare i februari finns blomkål, torskfilé och purjolök.

– Som konsument är det viktigt att ha koll på prislappen och välja alternativ som inte är lika hårt drabbade. I vissa fall kan det vara så enkelt som att välja äppeljuice i stället för apelsinjuice, i andra kanske man behöver ändra sina konsumtionsmönster, säger Sharon Lavie som är sparekonom på Lendo.

– Klimatrelaterade prisökningar är tyvärr något vi konsumenter kommer behöva leva med framöver och det är viktigt att vi vänjer oss vid att vara flexibla och medvetna med vår val. 

Sharon Lavie.

Christina Sahlberg på Compricer skickar med ett tips: se över i vilken butik ni handlar i.

– Som konsument kan man inte påverka priserna, men man kan påverka genom att handla från butiker där priserna är lägre. En familj på fyra personer kan spara över 15 000 kronor per år bara genom att handla i en billigare butik, exakt samma varor, säger Sahlberg.

– Jag tror att vi kommer att behöva vänja oss vid denna nivå på matpriserna.

Christina Sahlberg.

Felicia Schön på Avanza lyfter fram en annan del av privatekonomin:

– Matpriserna har ökat men samtidigt är det billigare med drivmedel och räntor än vad vi haft på många år. Förhoppningsvis balanserar det upp för många, säger hon.

Följ ämnen i artikeln