Grattis bolånetagare – låga räntor att vänta

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2018-01-17

Ökad konkurrens talar för låga bolåneräntor under 2018.

Storbanken Nordea sänker sina bolåneräntor.
Och svenska bolånetagare kan sannolikt glädjas åt fortsatt låga räntor under 2018.

– Ökad konkurrens gör att bankerna inte kan sätta vilka räntor som helst, säger Håkan Larsson på Villaägarna.

I måndags gick Nordea ut och meddelade att banken sänker flera av sina listräntor på bolån. Bland annat sänker man den korta tremånadersräntan med sex punkter, till 1,99 procent.

Därmed lägger man sig klart under sina största konkurrenter Handelsbanken, SEB och Swedbank.

”Högst snittränta”

Håkan Larsson.

– Nordea försöker anpassa sig till verkligheten. Men tittar man på snitträntorna ligger man fortfarande klart högst, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

I december låg Nordeas genomsnittsränta, alltså den ränta kunderna faktiskt får, på 1,66 procent på den rörliga tremånadersräntan. Det kan jämföras med exempelvis SEB:s 1,5 procent.

– De flesta bolånetagare ligger 40 punkter under listräntan, som är ett begrepp som egentligen borde fasas ut. Snitträntorna är det intressanta, säger Håkan Larsson.

Han ser dock Nordeas drag delvis som en konsekvens av den ökade konkurrensen på bolånemarknaden.

– Det har kommit in en hel del nya aktörer på marknaden, bland andra Avanza. Statliga SBAB har också sedan maj i fjol verkligen pressat ner tremånadersräntorna. Ökad konkurrens gör att bankerna inte kan sätta vilka räntor som helst.

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tror att övriga storbanker kan följa Nordeas exempel.

– Det var längesedan någon bank sänkte. Det här är en signal om att konkurrensen om bolånekunderna nu ökar. Å andra sidan har vi tidigare sett att andra banker inte alltid följt med när en sänkt sina räntor, säger hon.

Riksbanken kan vänta

Christina Söderberg.

Oberoende av Nordeas beslut talar ändå mycket för fortsatt låga bolåneräntor under 2018, menar Christina Söderberg.

– Jag tror att vi kommer att se låga räntor under lång tid framöver. Riksbanken kanske väntar ännu längre med att höja reporäntan. De sjunkande bopriserna gör att det inte är bråttom att höja.

Håkan Larsson gör samma analys.

– Det är mycket möjligt att vi inte får någon räntehöjning i år. Om bopriserna fortsätter att falla drar folk in på konsumtionen, vilket sänker inflationen, säger han, men passar samtidigt på att slänga in en brasklapp:

– Om det blir oroliga tider till följd av boprisfallet kan räntorna höjas ändå, oavsett vad Riksbanken gör. Om investerare börjar sälja av bostadsobligationer kan marknadsräntorna gå upp, vilket skulle ge högre boräntor.

Goda prutförutsättningar

Den ökade konkurrensen gör dock att kunderna befinner sig i ett gott förhandlingsläge gentemot bankerna när det kommer till att pruta ner räntorna.

– Den absolut viktigaste aspekten är att kräva lägre ränta än listräntan. Många har fått en rabatt när de tagit ett lån, men sedan glömt bort att förnya den. Kolla upp när rabatten går ut och kräv att få behålla den. Annars får du ringa runt till andra banker och byta, säger Christina Söderberg.

Håkan Larsson säger att man alltid ska förhandla utifrån bankernas snitträntor, som bland annat går att hitta på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Man bör också vara öppen för att välja någon av de mindre bolåneaktörerna:

– Ta in offerter och ta med siffrorna till din bank. Var tuff och stå på dig, och flytta bolånen om du får ett sämre erbjudande. Det är inte komplicerat, man behöver inte flytta alla sina konton bara för att man flyttar bolånen, säger Håkan Larsson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu