Här snackas det mest i telefon

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Telefonsamtalen blir allt längre under pandemin. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Telefonsamtalen blir allt längre under pandemin. Arkivbild.

Pandemin verkar ha gjort att telefonen gått allt hetare.

Data från Telia och Telenor visar på såväl längre samtal som större dataanvändning.

Långpratarna återfinns på Gotland och i Blekinge.

Telia har tagit fram siffror under perioden vecka 26–33. Samtalen ökade i längd med elva procent jämfört med samma period 2019 samtidigt som svenska folket surfade i snitt 21 procent mer än året dessförinnan. Framförallt är det äldre personer, över 65 år, som använt telefonen i större utsträckning.

"Det finns en digital klyfta som är ett problem och som vi jobbar mycket med att förbättra. Att hjälpa fler äldre in i det digitala livet är något som ligger oss varmt om hjärtat", säger Henrik Lönnevi, chef för konsumentaffärer på Telia, i en kommentar.

När det gäller dataanvändningen ökar Norrbottens respektive Stockholms län mest (26 procent) följt av Jämtland/Härjedalen (25 procent).

Hos Telenor ser man en liknande utveckling när antalet samtal ökade med 19 procent under perioden 1 juli–23 augusti och totala antalet samtalsminuter steg med 27 procent.

Mobilsurf ökade samtidigt med 26 procent.

"Den stora beteendeförändringen vi ser är att vi ringer våra nära och kära mer än någonsin. Antal samtal är annars något som årligen sjunker", skriver Andres Suazo, nätexpert på Telenor, i ett pressmeddelande.

Publicerad: