Bönder flaggar för matbrist: ”Allvarligt”

Vill se nytt miljardstöd • Ministerns svar

Uppdaterad 2022-03-21 | Publicerad 2022-03-20

Lantbrukare varnar för underskott på i princip alla slags livsmedel i höst och vinter.

Brist på insatsvaror och skenande priser ligger bakom den tilltagande oron bland Sveriges bönder.

– Jag har aldrig sett en situation i närheten så illa som det är nu, säger Palle Borgström, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Redan i höstas skapade de stigande diesel- och energipriserna tillsammans med brist på bland annat konstgödsel oro bland Sveriges bönder. Många flaggade då för att en fortsatt negativ utveckling riskerade att påverka den svenska tillgången på mat.

Farhågan kan nu vara allt närmare att förverkligas. Sedan kriget i Ukraina bröt ut har livsmedelsförsörjningen blivit betydligt mer sårbar, enligt larm från LRF.

– Efter den 24 februari är det oerhört dramatiska förändringar. Det har blivit svårt att hänga med i alla prisuppgångar, säger Palle Borgström.

Enligt honom har priserna på insatsvaror ökat med mellan 10 och 20 procent på bara några månader.

Palle Borgström, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

”Många överväger att lägga ned”

Bland annat har spannmålspriset skjutit i höjden, vilket innebär väsentligt dyrare foder.

– Ukraina och Ryssland exporterar 30 procent av världens samlade spannmålsproduktion. Kriget har satt hela försörjningen ur spel, säger Palle Borgström och fortsätter:

– Det slår hårt mot de företag som använder mycket spannmål i sitt foder. Gris-, ägg- och fågelbönder drabbas. Många grisbönder har det så pass svårt nu att de överväger att lägga ned.

Kriget har satt spannmålsförsörjningen ur spel, enligt LRF:s Palle Borgström.

Som en följd på foderbristen riskerar vi att se allt mindre svenskt kött på butikshyllorna senare i år, enligt Palle Borgström.

– Svensk animalieproduktion kommer att minska drastiskt de närmaste månaderna. Vi har redan en låg självförsörjningsgrad och det kommer att minska ännu mer.

Bonden: ”Ingen var beredd”

Johan Rydberg som driver gården Mellby pig och glad i Värmland, är en av alla grisbönder som befarar att han kommer behöva lägga ned sin verksamhet.

Han säger att hans utgifter har ökat med 100 000 kronor i månaden i form av diesel-, foder- och soja-kostnader.

– Kostnaderna ökar men intäkterna gör det inte. Som företagare måste man vara förberedd och ha buffertar, men det här kunde ingen vara beredd på.

Johan Rydberg kan tvingas lägga ner sin grisgård i Värmland om inte läget förbättras.

Enligt Johan Rydberg är ovissheten i branschen stor då ingen kan förutspå hur världsläget kommer att utveckla sig.

– Det här året klarar vi av men pratar vi om ett år finns det inga garantier att jag är kvar. Jag har varit med om massor som bonde. Bra och dåliga år. Men det har alltid funnits hopp. Jag vill inte måla allt nattsvart men nu har vi inte någon aning. 

Importen påverkas

Det som försvårar situationen ytterligare är att det inte heller finns garantier att importen kommer att täcka det inhemska bortfallet.

– Det är inte bara svenska bönder som drabbas, det slår mot Europa och flera andra delar av världen. Vår naiva tanke om att vi kan importera det vi inte själva har funkar inte längre.

Vill se mer stöd

Det är nu bönderna sår de skördar som ska bli den mat vi ska äta i början av nästa år. Enligt Palle Borgström är det därför viktigt att sätta in stöd så fort som möjligt.

– Gör vi rätt kan vi lindra en kris. Men agerar vi inte nu kommer det att få allvarliga konsekvenser.

Har du som lantbrukare något egenintresse gällande statligt stöd?

– Jag har samma intresse alla andra lantbrukare. Men jag är mjölkbonde och den delen av den animaliska produktionen vi vill ska prioriteras främst är gris, kyckling och ägg som är mest beroende av spannmål. Där ingår inte jag.

Den fjortonde februari presenterade regeringen ett stöd för det svenska lantbruket på sammanlagt en miljard kronor.

– Det behövs minst två miljarder till för att säkra nästa års produktion, säger Palle Borgström.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S)

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) försäkrar dock att Sveriges livsmedelsförsörjning är stabil.

– Vi för en ständig dialog med lantbrukarna och har koll på möjligheterna för import. Nästa vecka kommer jag dessutom att åka till Bryssel för att delta i ett möte med mina europeiska landsbygdsministerkollegor.

Enligt LRF krävs minst två extra miljarder för att Sverige ska ha nästa års produktion säkrad – är ni beredda att gå in med det?

– Som sagt har vi en stabil livsmedelsförsörjning nu. Men vi utesluter inga insatser om läget skulle förändras, säger ministern.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu