Klädhandeln kräver möte med regeringen: ”Fruktansvärt år”

Skriver öppet brev till finansministern

Uppdaterad 2020-12-07 | Publicerad 2020-12-06

Tio månader med corona har slagit hårt mot landets butiker. Nu kräver klädbranschen ett möte med regeringen för att få till bättre stödåtgärder.

– Det har varit ett fruktansvärt år, säger Indiskas vd Karin Lindahl.

I mars och april ekade stadskärnor, köpcentrum och gallerior tomma när coronaviruset började spridas i samhället.

Nio månader in i pandemin, i november, tömdes butikerna på människor igen.

– Det blir en dubbel kris den här gången. Det ena är att regeringen avråder människor från att gå i butiker och den andra från att delta i sociala sammankomster. Vi som säljer kläder drabbas såklart hårt då eftersom folk bryr sig mindre om vad man har på sig, säger Indiskas vd Karin Lindahl.

Karin Lindahl, vd för klädkedjan Indiska, har tillsammans med flera andra inom mode, skor och sporthandeln skrivit under ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson i hopp om att regeringen ska ge mer stöd till branschen.

”Varit lugnt i butikerna”

Hon är en av flera representanter från mode-, sko- och sporthandeln som i ett öppet brev kräver att få träffa finansministern Magdalena Andersson (S). Företrädarna vill få en chans att beskriva det allvarliga läget som branschen är i.

Besluten har fattats för att minska smittspridningen. Är inte det bra?

– Vi har respekt för restriktionerna, men vi tycker att det var olyckligt att man uttalade sig väldigt hårt om butikerna. Vi upplever att det har varit lugnt i butikerna hela året, även innan pandemin. Trängsel har inte varit ett problem i branschen på länge, säger Karin Lindahl.

Men under just Black Friday visades det bilder på trängsel från handelsplatser. Vad tänker du om det?

– Det finns säkert något enstaka köpcentrum eller handelsplats där många köade. Men de bilderna är många färre än de där det är en öde gång i en galleria.

Önskar bättre åtgärder

Klädbranschen vill med brevet även lyfta att delar av stödåtgärderna som finns inte biter. I dag krävs det ett tapp på 30–50 procent för att få ta del av omställningsstödet, vilket har gjort att få inom just mode, sko och sporthandeln har sökt det.

– Vi tror att gränsen vissa månader skulle behöva ligga på kanske 10–20 procents tapp för att låta fler spelare komma i fråga, säger Karin Lindahl.

Även korttidspermitteringen är en del som inte riktigt fungerar inom handeln. Där hade de hellre fått hjälp med personalkostnaden.

– Vi kan inte heller använda oss av reducerade öppettider som vi gjorde i våras. Nu är rekommendationen att sprida ut öppettider för att undvika trängsel och då biter inte stödet, säger hon.

Ett annat problem enligt branschföreträdarna är att det har tagit väldigt lång tid att få ta del av stöden. Många väntar fortfarande på pengar som söktes i somras.

Optimistisk inför nästa år

De senaste månaden har Indiska tappat runt 50 procent av butiksbesökarna och det senaste året ungefär 30 procent. Karin Lindahl berättar att hon är medveten om att det finns ett ansvar att ställa om till e-handeln och den har redan påbörjats.

– Idealt sätt skulle vi investera än mer för att ställa om än vad vi gjort, men situationen just nu med stora försäljningstapp i butik begränsar möjligheten.

Hur känner du inför framtiden?

– Det känns helt klart som att 2020 var ett förlorat år. Men jag är ändå ganska övertygad om att det kommer att vända under 2021, säger Karin Lindahl.

Aftonbladet har sökt Magdalena Andersson vars pressekreterare hänvisar vidare till näringsminister Ibrahim Baylan. I ett sms försvarar ministern regeringens politik. Han betonar att de hittills har presenterat krisåtgärder på 200 miljarder kronor och att de på kort tid har sjösatt flera ekonomisk stöd som ska hjälpa företagare.

”Regeringen kunde även nyligen ge flera viktiga besked om förlängning av ekonomiska åtgärder för att rädda svenska jobb och företag. Det gäller bland annat omställningsstödet samt stödet för korttidsarbete”, skriver Ibrahim Baylan via sin pressekreterare.