Vice riksbankschefen öppnar för minusränta på bankkonton

Då kan du få betala för att ha pengar på banken

Uppdaterad 2020-09-08 | Publicerad 2020-09-05

Vice riksbankschefen Per Jansson kan acceptera minusränta – även på sparkonton.

Men bankerna tvekar.

– I dagsläget ser vi inte att det är aktuellt med negativa inlåningsräntor för våra kunder, skriver Swedbanks presschef Unni Jerndal i ett mejl till Aftonbladet.

Negativ inlåningsränta förekommer redan för företagskunder. Det innebär att de måste betala för att ha sina pengar på banken. Men hittills har privatkunder klarat sig.

– Swedbank har som alla andra banker levt med negativa eller nollräntor från centralbankerna sedan flera år, men har en stabil intjäning som bygger på att vi ständigt följer marknaden och har ett attraktivt erbjudande. För institutionella kunder med tillgång till den internationella kapitalmarknaden är negativa räntor en del av marknadsbilden, skriver Unni Jerndal.

Swedbank.

”Har inga planer”

Inte heller Nordeas privatkunder löper någon överhängande risk för minusränta.

– För tillfället har vi inga planer på att införa minusränta för våra privatkunder i Sverige. Vi följer utvecklingen noga, eftersom det här är en komplex situation som vi inte varit med om tidigare och det är svårt att förutsäga den kommande utvecklingen, skriver Mikaela Östman, kommunikationschef på Nordea, i ett mejl till Aftonbladet.

Ett liknande svar kommer från SEB:

– SEB har under alla de år Riksbanken hade minusränta tagit den kostnad som uppstår vad gäller insättningar på konto från våra privatkunder, och vi ser i nuläget ingen anledning till att införa negativ inlåningsränta om Riksbanken skulle återgå till minusränta, skriver Niklas Magnusson, pressansvarig.

Nordea.

Efter fem år med negativ ränta höjde Riksbanken reporäntan till 0 procent från och med den 8 januari i år. Då var ytterligare höjningar planerade. Men coronakrisen har gjort att det mesta nu pekar på en sänkning och återgång till minusränta. Det senaste halvåret har kronan stärkts kraftigt och inflationen ligger runt 0,5 procent – långt under inflationsmålet på 2 procent.

Vice riksbankschefen Per Jansson.

Kan sänka styrräntan snart

Vid ett anförande på onsdagen sa Per Jansson bland annat att han inte skulle ”tveka att stödja en sänkning av räntan även om det skulle innebära att vi måste leva med minusränta för en ganska lång tid”, rapporterar Bloomberg News.

Riksbanksdirektionens nästa penningpolitiska möte hålls den 21 september. Då beslutas om räntan ska sänkas eller lämnas oförändrad.