Succéår för PPM-fonder – slog nya rekord

Här är fonderna som gick bäst 2019

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rekordsiffror och miljoner vinnare. Så kan PPM-året 2019 sammanfattas.
Men låt dig inte förblindas av de bästa siffrorna, menar experter.
– Det kan vara en farlig strategi, säger Erik Fransson på Pensionsmyndigheten.

Förra året blev succé för premiepensionsfonderna. Soffliggarfonden AP7 Såfa gick som tåget. Men vissa valbara fonder presterade ännu bättre.

– Det är ovanligt att det går så bra över lag. Det har hänt förut men det kanske är tio år sedan. Det var ett väldigt bra år, långt ifrån ett normalt år, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Samtidigt gäller det att se upp.

– Något man kan ta med sig är att det också kan gå ned väldigt mycket, säger han.

”Farlig strategi”

De som inte gör något val har sina pengar i AP7 Såfa, där landade avkastningen på 33,1 procent förra året. Det är ett rekord i sig.

Men den som i stället gjorde ett aktivt val och lyckades pricka rätt bland de över 500 valbara fonderna fick en avkastning på cirka 50 procent.

Den allra bästa aktiefonden, Länsförsäkringar Fastighetsfond A, hade en avkastning på hela 65 procent.

Men att bara välja den bästa fonden från föregående år är sällan ett framgångsrecept och kan ibland vara en rent farlig strategi, enligt Erik Fransson.

– Det brukar vara ett recept för att hamna fel. Man ska vara superglad om man legat i AP7 även om det är flera fonder som gått bättre. Det är absolut inte något man ska känna någon stress över. Det kan leda fel. Har det gått mycket upp kan det gå mycket ned, säger han.

Sänk risken nära pensionen

Generellt gick det bra för Rysslandsfonder, teknologifonder och fastighetsfonder.

– Den typen av fonder har gått väldigt bra. Framför allt fonder som köper bolag som är fokuserade på den teknologiska utvecklingen har gått bra under flera år. Men man ska vara väldigt försiktig och ha koll på vilka risker man tar, säger Erik Fransson.

Den som börjar närma sig pensionen bör snarare minska sin risk och flytta pengarna till fonder med låg risk. Det sker automatiskt för den som har sina pengar i AP7 Såfa, som har en inbyggd risknedtrappning.

– Börjar man komma närmare pensionen och har mycket aktieexponering kanske man ska fundera över att gå till lite mer till räntebärande. Det kan vara en bra tidpunkt att göra det.

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
PPM-året 2019 var glädjande för svenska sparare.

Fakta: Fonderna med högst avkastning 2019

Länsförsäkringar Fastighetsfond A, 65 procent

Carnegie Fastighetsfond Norden A, 60 procent

DNB SMB A, 54 procent

UBS (Lux) Equity Fund – Tech Opportunity P-acc, 54 procent

Swedbank Robur Rysslandsfond A, 52 procent

SEB Rysslandsfond C, 52 procent

SEB Teknologifond, 51 procent

Blackrock – World Technology A2, 50 procent

OPM Listed Private Equity A, 49 procent

Swedbank Robur Technology A, 48 procent

Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta: Premiepensionen

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen.

Du väljer själv om du vill placera pengarna genom fondval eller om du låter pengarna ligga kvar i det statliga förvalet AP7 Såfa.

Du bestämmer själv hur dina premiepensionspengar ska förvaltas och du kan när som helst välja att ändra fördelningen mellan dina fonder eller byta till andra fonder.

Om du inte vill välja fonder placeras dina pengar i AP7 Såfa.

Källa: Pensionsmyndigheten

Publicerad:

LÄS VIDARE