Norska anstormningen uteblev: ”Skamligt”

Annelie Scholz/TT

Publicerad 2020-08-14

Gränshandeln hade rustat för anstormning från Norge innan de nya och mycket skärpta reglerna börjar gälla i helgen. Men den uteblev.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska besökaren Linda Johansen till TT i värmländska Töcksfors.

Efter en lång vår av ekonomiska tapp på upp till 95 procent kunde delar av gränshandeln med Norge andas ut den 25 juli. Norrmännen flockades åter till bland annat Värmland, som inte längre var en rödlistad region.

Nu är andningspausen över.

Statsminister Erna Solberg (H) och hälsominister Bent Høie (H) meddelade på onsdagen att krav på karantän införs natten till lördag för norrmän som besökt Värmland och flera andra regioner i Sverige. De avrådde även norrmän att åka dit redan före helgen.

"Smittan inte här"

– Jag hade föredragit om det hade varit öppet. Smittan är ju inte här, den är ju snarare i Norge nu, säger Ingunn Ljosåk, från Østfold i Norge.

Hon har handlat på Systembolaget i Årjäng tillsammans med sin kusin. När rödlistningen lyftes senast var det hundratals meter lång kö ut på gatan. På torsdagen är det emellanåt nästan helt folktomt, trots att butiken hade fyllt upp med extra personal.

Tvärsöver gatan finns blomsterhandlaren Morgan Skytt, som också känner viss förvåning.

– De flesta trodde nog att det skulle bli mer folk, för jag har hört att de har kallat in extrapersonal både här och i Töcksfors, säger han.

Möjlig permittering igen

Blomsterhandeln är en av få delbranscher inom detaljhandeln som inte förlitar sig på norska kunder, vilket han är tacksam över nu.

Det är en skillnad mot ett kafé högre upp på gatan. De norska kunderna tar sig gärna en fika i samband med turen till Systembolaget.

– Vi har varit permitterade, men nu jobbar alla igen. Vi får se hur det blir nu, säger Catrin Orefjord på kaféet.

– Vi saknar norrmännen. Det är roligt när de kommer. Det blir mer liv, flikar kollegan Mikaela Andersson in.

Standardturen för de norska gränshandelskunderna går ofta därefter till Töcksfors shoppingcentrum, drygt två mil från Årjäng. Även här märks det att butiksansvariga räknat med fler kunder. Mycket personal syns till på stundtals tomma golv.

Torbjörn Swartz är vd för Gränsköp väst, som driver Maximat-butikerna. Han befann sig under dagen i ett annat gränshandelsnav – Charlottenberg – där samma trend syntes.

– Vi trodde att det kanske skulle bli lite av en hamstringeffekt, men kanske har norrmännen lyssnat på det som sades på presskonferensen. Kanske kommer det fler under fredagen, säger han.

På Maximat återupptas korttidspermitteringarna på måndag.

Köpt in för mycket

Redan när rödlistningen av Värmland togs bort varnade Norge för att den kunde återinföras, vilket har varit på gång under veckan.

– Vi sitter här med för mycket färskvaror, men vi var ändå förutseende. Läget är sämre försäljningsmässigt än svinnmässigt, säger Torbjörn Swartz.

En familj som passade på att åka till Töcksfors innan helgen är familjen Johansen från Drammen, som har handlat mat och väsentligheter inför skolstarten. De upplever att norrmän som åker över gränsen skambeläggs.

– Vi har familj i Sverige och läste att det inte var så mycket smitta här. Vi håller avstånd och följer rekommendationerna. Vi förstår inte riktigt hur man tror att det ska hjälpa oss att stänga gränsen, säger Linda Johansen.

"Hårda ord"

Denna skam märker riksdagspolitikern Kjell-Arne Ottosson (KD), samt Jonas Ås (KD), kommunpolitiker i Årjäng, också av. De bor båda ett stenkast från gränsen.

– Det är tydligt både i sociala medier och i norska medier, det är mycket hårda ord, framför allt i kommentarsfälten, säger Ottosson.

Jonas Ås tillägger:

– Vi driver företag över gränsen. Vår norska personal tog avstånd från vår svenska personal, värdegrunden försvann.

Båda tycker att fokus inte bara ska ligga på att gränshandeln drabbas, utan även den sociala biten. Och att länderna måste sluta leta syndabockar.

– Alla har ett ansvar på båda sidor. De norrmän som kommer hit till våra köpcenter träffar till 99 procent andra norrmän. Sedan skyller de på oss värmlänningar, att vi smittar – jag köper det inte, säger Ottosson.