Undersköterskans ilska mot ”slopade” karensavdraget

Corona-åtgärden täcker inte förlorade inkomsten

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-19

Regeringen påstår att karensavdraget slopats för att begränsa coronavirusets spridning.

Men för tusentals anställda täcker kompensationen inte ens hälften av inkomstbortfallet.

– Jag blir så förbannad över det här, säger undersköterskan Marie Karlsson.

Hon hostade, hade huvudvärk och ont i halsen. För 30-åriga undersköterskan Marie Karlsson var det inte någon tvekan om att hon skulle stanna hemma från jobbet inom hemtjänsten i Alingsås kommun.

– Arbetsgivaren har varit väldigt tydlig med att vi ska sjukanmäla oss vid minsta symtom för att inte riskera att sprida smitta till våra brukare. Många är väldigt sköra.

Den 13 mars meddelade regeringen att karensavdraget, som innebär att anställda blir utan ersättning den första sjukdagen, tagits bort. Det är en i raden av åtgärder som satts in för att stoppa coronasmittan.

– I det läge som vi befinner oss i nu är det rimligt att staten tar ett ekonomiskt ansvar för den första dagen av sjukdom för att hjälpa den enskilde, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i en kommentar.

Marie Karlsson tycker att regeringen bluffar när de påstår att karensavdraget har slopats.

Kritiken: ”Blev inte mycket pengar”

Marie Karlsson välkomnade förändringen. Men utbetalningen från Försäkringskassan blev en besvikelse.

– Det lät så himla bra, men när det väl kom till kritan så blev det inte alls mycket pengar. Jag tycker att det är väldigt dåligt att man låtsas göra något man inte gör, säger hon.

Marie har en grundlön på drygt 24 000 kronor. Hennes arbetsgivare hade dragit 1 095 kronor för karensdagen. Men ersättningen från staten landade på 700 kronor, vilket blev 490 kronor efter skatt.

– Jag blev chockad över att de inte säger hela sanningen. Jag förstår att blir väldigt stora summor, men regeringen ger massor av miljoner till näringslivet. Då tycker jag att man kan göra något ordentligt för oss som går på knäna.

Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet med liknande kritik.

”Det här kan medföra att folk går tillbaka till jobbet tidigare eller inte stannar hemma alls även om de är sjuka för att de inte har råd”, skriver en person.

– Jag har ingen hög lön. Om jag blir sjuk flera gånger blir det svårt att få det att gå runt, säger Marie Karlsson.

Statsminister Stefan Löfven och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Betalar ut ersättningen inom fem dagar

Det regeringen beskriver som ett ”slopat” karensavdrag är i själva verket en kompensation som är lika för alla: 700 kronor före skatt, oavsett lönenivå.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi uppger att det var nödvändigt med ett schablonbelopp för att Försäkringskassan skulle kunna hantera alla ansökningar.

– Den aktuella situationen har krävt exceptionella åtgärder och insatser som har hanterats mycket snabbt. Den lösningen som vi valt möjliggör att Försäkringskassan kan betala ut ersättningar inom fem dagar, säger han i en kommentar.

Aftonbladet har försökt få en intervju med ministern för att fråga varför regeringen påstår att karensavdraget tagits bort. Via pressekreteraren har han dock valt att enbart lämna skriftliga uttalanden.

– Den extraordinära situation som Sverige nu befinner sig i kräver mycket stora insatser för att förstärka sjukvården. Regeringen behöver också kunna stödja utsatta företag och förbättra skyddet för de som blir arbetslösa, säger Ardalan Shekarabi.

– Det är mycket kostsamma åtgärder och regeringen ger den ersättning för karensavdraget som man för närvarande anser är möjlig med hänsyn till alla behov.

 

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu