Hyran kan sänkas – om lägenheten är för varm

Här är dina rättigheter som hyresgäst

Publicerad 2021-07-17

Har du det plågsamt varmt i din lägenhet?

Då kan du ha rätt till lägre hyra, om värmen inte kan sänkas.

– Vissa har det ju olidligt varmt. Så varmt att det knappt går att tänka, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen.

Många plågas nog just nu av varma hem i värmeböljan.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer går gränsen för när din bostads räknas som ohälsosam av värmen vid 26 grader under sommaren. Under en värmebölja tillåts det en kortare period att gå upp till 28 grader. Detta gäller både för hyres- och bostadsrätter.

Tror du att temperaturen är högre än så kan du som bor i en lägenhet vända dig till din hyresvärd och eventuellt få ekonomisk kompensation för eländet, vilket Dagens Nyheter också har rapporterat.

– Hyresvärden är ansvarig för att hålla lägenheten i fullt brukbart skick. Om den är för varm för länge är den inte det, säger Glenn Karlsson, enhetsjurist på Hyresgästföreningen, till tidningen.

Stäng igen på dagen

Frågan regleras av hyreslagen men det finns vissa saker du själv måste ha gjort innan du påpekar att det är varmt i din bostad.

  • Ha persienner neddragna om sådana finns och dra även för gardinerna
  • Stänga till på dagtid så du inte får in den varma luften utifrån och sedan vädra på natten när det är svalare ute
Glenn Karlsson är enhetsjurist  på Hyresgästföreningen.

Hur konstigt det än må låta så är det så du ska göra, utvecklar Glenn Karlsson för Aftonbladet.

– Många kanske tror att man ska göra tvärtom. Men du ska kyla ner bostaden på natten när det är svalare ute och sedan försöka behålla den kallare luften så länge det går under dagen, säger han.

Hyresgästföreningen har gett 179 enskilda rådgivningar om lufttemperaturer sedan maj i år, vilket är en ökning med 17 procent från 2020.

Sällan rättslig prövning

I skrivande stund har föreningen 75 pågående ärenden.

– Jag upplever det blivit fler ärenden hos oss. Men vad det beror på är svårt att säga. Oftast blir det ingen rättsligt prövning av saken utan hyresvärden brukar komma överens med hyresgästen om en lösning innan dess.

Är det något uppenbart konstruktionsfel som gör att det är varmt i bostaden ska hyresvärden åtgärda det. I vissa fall sker enklare installationer exempelvis uppsättning av persienner som kan dämpa solstrålningen.

Bostadsrättföreningar har samma skyldighet som hyresvärdar att se till att temperaturen är bra i din lägenhet.

Även bostadsrättsföreningar har samma skyldighet.

– Föreningen måste åtgärda problemet och man kan få kompensation på avgiften man betalar om lägenheten är för varm. Samtidigt är man ju en del av föreningen, så man slåss med sig själv på sätt och vis, säger Staffan Teste, ordförande för Bostadsrättsägarnas riksförbund, till DN.

Han vill att boendes rättigheter i relation till föreningens intressen stärks genom ändring i bostadsrättslagstiftningen. Exempelvis måste den som vill installera en egen luftkonditionering söka tillstånd från fastighetsägaren.

Svårt att få ner värmen

Samtidigt kan det i Sverige också vara svårt att göra någonting åt att det är så pass varmt i lägenheter under sommarmånaderna.

– Våra bostäder är oftast byggda för ett kallt klimat. Sedan kan kanske hyresvärden investera i AC eller liknandes, men då lär det innebära att hyran höjs för hyresgästerna, säger Glenn Karlsson.

Hur ofta leder ett klagomål till lägre temperaturer i bostaden?

– Inte så ofta. Men jag vet att många av våra medlemmar skulle vara mer nöjda om det blev svalare i lägenheten än vad de blir av en hyresnedsättning.

Han säger vidare att det inte är självklart att man blir kompenserad.

– Det kan till exempel saknas bevis eller liknande som gör att hyresvärden inte erbjuder det, säger han.

Följ ämnen i artikeln