5 punkter om inflationen

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2022-06-14

Inflationen stiger och når historiska höjder.

Vad innebär det och vad behöver man tänka på?

Aftonbladets ekonomireporter Andreas Cervenka svarar på fem frågor.

  • Vad är inflation?

Det är när varor och tjänster stiger i pris, det vill säga att man får mindre saker för samma summa pengar. Ett annat sätt att uttrycka inflation är att pengar minskar i värde. I Sverige mäts den som så kallat konsumentprisindex, KPI. Det är en slags korg av varor som ska representera vad vi brukar lägga pengar på och så följer man hur priset på dessa utvecklas.

  • Varför går den upp?

Det finns flera orsaker. En förklaring är Rysslands invasion av Ukraina. Det har fått både priset på energi och mat att stiga. Pandemin har också påverkat, eftersom det uppstod brist på många saker efter alla nedstängningar. En annan faktor är att många länder stimulerade ekonomin under corona-krisen genom att skicka pengar till medborgarna för att de ska kunna fortsätta konsumera. Dessutom har räntan varit låg vilket uppmuntrar oss att spendera.

  • Varför är det viktigt?

Om inflationen är högre än löneökningarna får vi mindre pengar att röra oss med, vi blir fattigare. Det kan leda till en spiral med kraftigt höjda löner, ännu högre priser och så  vidare.I värsta fall kan det uppstå hyperinflation då pengarna snabbt blir värdelösa. Därför har man kommit fram till att en låg och stabil inflation är bäst. I Sverige är målet 2 procent per år.

  • Påverkar det mig?

Ja. Det mesta i Sverige har blivit dyrare de senaste månaderna, alltifrån mat till kläder och restaurang-besök. För att försöka få ned inflationen höjs räntan, vilket gör det dyrare för alla som har lån.

  • Vad behöver jag tänka på?

Många i Sverige kommer nog se över sina utgifter. När man förhandlar om sin lön är det också viktigt att komma ihåg att just nu sjunker inkomsten om man drar bort inflationen. Att ha pengar på ett bankkonto som ger 0 procents ränta är också en dålig idé.

Följ ämnen i artikeln