”Extremt långt” mellan köpare och säljare

Uppdaterad 2018-04-27 | Publicerad 2017-11-21

Gapet mellan säljare och köpare är enormt på bostadsmarknaden. I Uppsala tvingas över 12 procent sänka sina annonspriser

– Vi har fått visa objekten både fyra, fem och sex gånger på öppna visningar, säger Uppsalamäklaren Mikael Blom.

Den här hösten har bostadsmarknaden snabbt slagit över till köparnas fördel. Det märks inte minst när man studerar siffrorna över andelen prissänkta bostadsannonser.

I såväl Stockholm som Uppsala sänks nu priset på mer än var tionde bostadsrätt, visar siffror från SBAB och Booli.

Lyssnar med olika öron

– I vissa affärer ligger man extremt långt ifrån varandra. Köparna lyssnar på de som säger att priserna kommer att rasa med 30 procent, medan säljarna lyssnar på de som menar att det bara rör sig om en tillfällig svacka, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Totalt prissänktes knappt 8 procent av bostadsrätterna i Sverige mellan september och mitten på november. För två år sedan var siffran 3,5 procent.

Skillnaderna mellan länen är stora – i några prissänks till och med något färre objekt än för två år sedan. I andra är den trögare marknaden betydligt mer påtaglig. Som i Uppsala, där över 12 procent av bostadsrätterna prissänkts (4,1 procent 2015).

– Vi har fått visa objekten både fyra, fem och sex gånger på öppna visningar. Man får plocka bort objekt och lägga ut dem igen när vi fått nya fräscha kunder. Speciellt slår det mot större lägenheter. På treor och fyror ser vi väldigt många prissänkningar, säger Mikael Blom, kontorschef på Skandiamäklarna i Uppsala.

”Svårt budskap”

Han säger att det är ett tufft jobb att övertyga säljare att sätta rimliga priser.

– Mäklare i Uppsala har varit allt för vana vid att sätta priser efter kundernas önskemål. Nu försöker vi få kunder att lägga sig på en nivå som marknaden är beredd att betala. Men det är ett svårt budskap att få fram.

Mikael Blom menar att flera faktorer ligger bakom det förändrade marknadsläget. Dels spelar skriverier om bostadsmarknaden in, vilket skapar osäkerhet. Byggbolagen har också börjat ta ut högre priser på nyproducerade lägenheter jämfört med för några år sedan, vilket minskar antalet försäljningar.

Bankkravet: sälj först

– Dessutom är det många kunder som säger att bankerna kräver att de säljer sin bostad innan de kan få ett nytt lånelöfte. Folk vågar inte köpa innan banken godkänner det, säger han.

Claudia Wörmanns viktigaste råd till såväl köpare som säljare är att gå in med rimliga förväntningar.

– Om det börjar bli bråttom att sälja – sätt ett absolut lägstapris som du fortfarande går hem på. Det kanske du ska göra redan när du påbörjar säljprocessen.

Råd till säjare:

  • Ha rimliga förväntningar på både pris och förmedlingstid. Det stora utbudet leder till att köpare kan ägna längre tid åt att titta på flera bostäder innan de fattar ett beslut. Som säljare ska du ta med det i planeringen. Kolla upp vad andra liknande bostäder sålts för, det gör du lätt på nätet.
  • Som säljare bör du sätta dig och räkna fram ett absolut lägsta pris du kan tänka dig att sälja för och utgå från det när du beräknar kontantinsats för att köpa nytt.
  • Sätt lång tid till inflyttning på både det du ska sälja och det nya du köper/har köpt.
  • Beroende på din ekonomiska situation kan det vara bra att fundera på att sälja innan du köper nytt för att veta exakt vad du har att röra dig med in i den nya bostaden.
  • Det kan kännas surt att du inte får rekordpris vid din bostadsförsäljning, men tänk på att du också troligtvis köper nästa bostad till ett lägre pris.

Råd till köpare:

  • Även här gäller att ha rimliga förväntningar. Ja, priserna har backat efter sommaren men du handlar inte på outlet.
  • Du har ett lånelöfte som ska omvandlas till ett bolån. Tänk på att du inte behöver maxa lånet. Räkna på hur högre boräntor kommer att påverka din boendekostnad i framtiden.
  • Ta höjd för att affären kan ta tid.
  • Passa på att titta på flera bostäder och jämför med varandra.
  • Som alltid, köp av rätt anledning, med två viktiga frågor att besvara: 1. kommer du att trivas och 2. har du råd?

Källa: Claudia Wörmann, SBAB