Här är världens dyraste stad

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2021-12-01

Inflation, leveransproblem och pandemin påverkar levnadspriserna i världens städer. Allra högst kostnader finns numera i Tel Aviv, som utsetts till världens dyraste stad av EIU.

The Economist Intelligence Unit (EIU) gör årligen en undersökning av prisläget i några av världens största städer. Dyrt har blivit dyrare, med en inflationstakt i år på 3,5 procent i indexet, den högsta siffran på fem år.

Dyrast har det blivit i Tel Aviv, som tar ett skutt från förra årets femte plats till högstaplatsen. Därmed petar man ned förra årets dyraste stad Paris till en delad andraplats, i år med Singapore.

Det kostar att bo i Israels ekonomiska nav Tel Aviv. Arkivbild.

Dyr bensin i Stockholm

Att just den israeliska storstaden blivit så pass dyr beror delvis på att landets valuta shekel stärkts, liksom att priserna skjutit upp på matvaror och transport.

EIU:s index innehåller 173 städer världen över, och man tittar på levnadsomkostnader i respektive stad. Datan samlades in mellan den 16 augusti och 12 september i år.

Det som driver på inflationen är bland annat kraftigt stigande transportkostnader, framför allt kostnaden för blyfri bensin. Där dyker Stockholm upp, med världens åttonde högsta bensinpris. Men även Reykjavik, Helsingfors och Oslo finns med på topp tio-listan, där Hongkong har den allra dyraste bensinen.

Andra priser som stigit under året är de för tobak, personlig vård och rekreation.

Måttlig ökning väntar

Irans huvudstad Teheran stiger från 73:e till 29:e plats. Rejält mycket dyrare har det också blivit i Reykjavik, som klättrar 21 placeringar till en 35:e plats. Förutom transporter och andra varor, så har alkoholen under året blivit dyrare i den isländska huvudstaden.

Förhållandevis billigare har det däremot blivit att leva i Rom, där bland annat bra priser på kläder gjort att staden går från 32:a till 48:e plats.

Billigast bor man i de krigsdrabbade Damaskus i Syrien eller Tripoli i Libyen. Men de städerna står inför ett antal politiska och ekonomiska utmaningar, som EIU formulerar det.

De globala levnadsomkostnaderna lär öka 2022.

”Över kommande år väntar vi oss att se levnadskostnaderna öka ytterligare i många städer när löner ökar i många sektorer. Men vi väntar oss också att centralbanker höjer räntorna, försiktigt, för att bromsa inflationen. Så prisökningen borde bli mer måttlig jämfört med årets nivå”, säger Upasna Dutt vid EIU.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln