Bostadspriserna faller ytterligare: ”Tydligt skifte”

Störst fall i Stockholm • ”Köparens marknad”

Publicerad 2022-06-22

Det är åter röda siffror på bostadsmarknaden.

I Stockholm är nedgången värst, enligt Valueguards index.

– Det är ett jättetydligt skifte, säger ekonomen Frida Bratt.

Det många har varnat för börjar nu synas i de hårda siffrorna.

Bostadspriserna föll på bred front i maj, enligt Valueguards prisindex. Bostadsrättspriserna sjönk med 2,1 procent medan villapriserna tappade 1,3 procent. Rensat för säsongseffekter är nedgången 1,6 respektive 1,4 procent.

Nedgången syns mest i huvudstaden. Där föll bostadsrättspriserna med 3,0 procent och villapriserna med 3,2 procent.

Enligt Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors Sverige, beror nedgångarna på att hushållen har fått det tuffare i kombination med många negativa rubriker i media.

– Det är en väntad nedgång, konstaterar han.

Mäklare: Marknaden mår bra av nedgången

Men de prisfall vi ser nu ska samtidigt sättas i perspektiv, fortsätter Kullman.

– Tappet ska även ses i ljuset av att vi under två års tid haft osunt snabba prisökningar. Jag och många andra har ofta påpekat orimligheten i att priserna stigit mycket snabbare än hushållens inkomster. Nu får vi en liten priskorrigering och det tror jag marknaden bara mår gott av.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger i en kommentar att bostadsmarknaden går in i en ny fas.

– En av utmaningarna är att få köpare och säljare att ha samma uppfattning om pris. Anpassningen till det nya läget på bostadsmarknaden tar olika lång tid för köpare och säljare. Köpare har en tendens att anpassa sig snabbare till en marknad med sjunkande priser och säljarna är de sista tappra optimisterna, säger hon.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm

Valueguards halvmånadsindex för juni visar att bostadsrätterna i Stockholm har fallit med 3,3 procent i Göteborg med 3,9 procent, jämfört med hela maj.

”Jättetydligt skifte”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, påpekar att siffrorna inte visar de bostäder som har legat ute på marknaden utan att bli sålda. Alltså kan situationen på bostadsmarknaden vara tuffare än vad prisfallet visar.

– Det är ett jättetydligt skifte. Där priserna steg mest under pandemin, i Stockholm, syns nu den största nedgången. Det här kommer säkerligen fortsätta, det finns en viss eftersläpning. Riksbanken kommer att höja ännu mer drastiskt och den senaste inflationssiffran är inte med.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt ser två möjliga scenarion framför sig: Ett där bopriserna på sikt kommer att falla med mellan 5 och 10 procent. Det andra, mer drastiska, med upp till 20 procent.

– En förutsättning för det snällare scenariot är att Riksbanken lyckas få bukt med inflationen samtidigt som man inte gör för mycket våld på konjunkturen. Men lyckas man inte med det och de måste höja räntan drastiskt och konjunkturen och i förlängningen arbetsmarknaden försämras, så har vi en tuffare situation. Men där är vi inte i dagsläget.

”Köparens marknad”

Stalltipset har länge varit att man ska köpa för att bo, inte för att göra en bra affär. Gäller det ännu?

– Jag tycker fortfarande att det gäller. Ett köp av en bostad är många gånger så pass stor grej, du ska bo där. Men med det sagt är det klart att bostadspriserna kan gå ner mer. Än man i ett läge där man kan vänta in det, man kanske bor i en hyresrätt eller vad det kan vara, då är det en sak som är bra att ha med sig. Förmodligen kommer det att gå ned mer.

Bostadsprisernas utveckling i maj, enligt Valueguard.

Frida Bratt fortsätter:

– Men samtidigt, om man har en bostad man ska sälja så gör man det på samma marknad förmodligen. Försök då att inte ha för långt spann mellan där du säljer och köper, så att det verkligen är på samma marknad. 

Från att ha varit säljarens marknad, med kraftigt stigande bostadspriser och budgivningar som gått upp med flera miljoner, har vinden nu vänt, menar Bratt.

– Nu är det köparens marknad. Det har blivit ett skifte på en väldigt kort tid.

Följ ämnen i artikeln