Publicerad:
Uppdaterad:

Småföretagaren Murat: Regeringen måste ge cash nu

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

På en vecka tappade Murat tandläkarklinik 60 procent av patienterna.
Nu kräver han att regeringen kommer med nya krispaket till småföretagarna.

– Det enda som kan rädda oss är snabba beslut och billiga lån, säger han.

Tillsammans med sin fru driver Murat, 47, en tandläkarklinik i Nacka utanför Stockholm. Totalt är de tre tandläkare, två tandsköterskor och en tandhygienist, exklusive han som tar hand om administrationen.

– De är väldigt utsatta och jobbar rakt in i munnen på patienterna. Samtidigt är det så att folk är rädda för att gå till tandläkarna nu, säger han.

Svårt att klara hösten

Murat är inte orolig för sin egna verksamhet just nu men om coronaviruset inte hejdas kommer hösten bli tuff.

– Vi har nästan inga patienter nu, men förhoppningsvis har vi mer jobb än vi klarar i höst. Frågan är om vi kan överleva till dess.

Han ser stora faror för de omkring en miljon småföretagarna i landet. De krispaket som regeringen och Riksbanken hittills presenterat hjälper nästan ingenting, enligt Murat.

– Det finns ingen åtgärd som kan rädda småföretagarna i september när vi redan kraschat. Det kommer bli dåligt för Sverige om regeringen inte agerar. De måste ge cash nu. Vi riskera att förlora 60 procent av omsättningen i näringslivet och största andel av skatteintäkterna i de flesta kommunerna i Sverige. Vi klarar inte en ekonomisk kris i den magnituden, inget land kan!

Murat vill se fler nya åtgärder från regeringen.
Foto: Privat
Murat vill se fler nya åtgärder från regeringen.

Vill se danskt krispaket

Han hade gärna sett att regeringen i Sverige gick ut med ett liknande paket som den danska staten.

– De började med ett paket på 40 miljarder danska kronor, jämfört med 3 miljarder i Sverige, för att täcka småföretagens fasta kostnader som hyra och innefattar alla branscher.

– Danska staten står för 75 procent av lönen och arbetsgivaren för 25 procent i samband med permittering. Även timanställda omfattas.

Att låna av de pengar som erbjudits till bankerna ser han inte som ett bra alternativ.

– Riksbanken lånar ut miljarder till bankerna med noll ränta men vi måste betala 6,6 procent för att få lån om banken godkänner det. Vilken bank ska ta den risken nu?

”En hemsk situation”

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, känner igen bilden. Han beskriver en situation med mycket oro.

– Det är uppgivet och besviket. För många gick affärerna från 100 till 0 efter beskedet om max 500 personer. För dem är det enorma personliga katastrofer.

Enligt honom handlar det om timmar, inte veckor eller månader, innan fler småföretag tvingas ge upp.

– Löner till anställda ska in senast i morgon.

För att småföretagarna ska få tillbaka hoppet måste regeringen presentera nya åtgärder.

– Det måste till väldigt snabba och enkla pengar. Inte några byråkratiska processer. Även om man inte kan göra färdigt allt på en gång så måste det komma ett löfte. Kanske att man slipper betala arbetsgivaravgift och preliminär skatter under april upp till kanske 200 000 så att man träffar de minsta.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: