Historisk rättegång mot Swedbanks tidigare vd

Det här handlar rättegången mot Birgitte Bonnesen om

Publicerad 2022-10-04

Birgitte Bonnesen riskerar upp till sex års fängelse.

På tisdagen inleddes rättegången mot Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen som står åtalad för grovt svindleri och riskerar sex års fängelse om hon fälls.

Åtalet grundar sig i den omfattande penningtvätt som skedde i bankens baltiska verksamhet mellan åren 2007 till 2018.

Birgitte Bonnesen nekar till brott.

Uppgifterna om den omfattande penningtvätten i Swedbanks baltiska verksamhet kom först i allmänt ljus efter att SVT:s ”Uppdrag granskning” i februari 2019 avslöjat de allvarliga bristerna i banken.

Birgitte Bonnesen står inte själv åtalad för penningtvätt utan ska enligt åtalet ha underlåtit att informera om det som bankens ledning känt till om bristerna. Det ska bland annat grunda sig i att Bonnesen tagit del av interna rapporter som visat att bankens dotterbolag i Baltikum haft allvarliga brister i att förhindra penningtvätt.

Historiskt åtal

Rättegången är historisk då det är första gången en vd för en av Sveriges storbanker står åtalad för grovt svindleri.

Enligt åklagaren ska den tidigare vd:n under 2018 och 2019 medverkat till att vilseledande uppgifter spridits om Swedbanks arbete och åtgärder för att upptäcka, förhindra, förebygga och anmäla misstänkt penningtvätt i bankens verksamhet i Estland.

Efter SVT:s avslöjande började den misstänkta penningtvättshärvan i banken nystas upp från flera håll.

Det har hittills resulterat i att Finansinspektionen bötfällt Swedbank med 4 miljarder kronor för att ha mörkat dokument för myndigheten. Samtidigt pågår fortfarande granskning av bankens agerande från amerikanska myndigheter.

På tisdagen inleds rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Efter att uppgifterna blev kända anlitade Swedbank själva extern utredningshjälp för att gå igenom bankens agerande.

I den granskningen kunde den amerikanska juristbyrå som anlitats för uppdraget visa att över 400 miljarder kronor slussades genom banken under åren 2014 till 2019. Transaktioner som gjordes av högriskkunder och som tilläts av banken.

Nekar till anklagelser

Enligt Birgitte Bonnesens försvarsadvokat Per E Samuelsson nekar hon fortsatt till alla anklagelser och försvaret menar att både banken och dess tidigare vd har gett en sanningsenlig bild av bankens arbete mot penningtvätt under den aktuella perioden.

– Birgitte Bonnesen förnekar brott på objektiva och subjektiva grunder, säger Per E Samuelsson i rätten enligt TT.

I åklagarens bevismaterial som är omfattande kommer ett flertal vittnen att höras. Även mejlkonversationer inom bankens ledning kommer att åberopas.

Birgitte Bonnesen förnekar brott.

I förundersökningen ingår även intervjuer som Birgitte Bonnesen gjorde efter att uppgifterna ska ha varit kända för banken. Det handlar bland annat om en intervju som bankens tidigare vd gjorde med SvD i oktober 2018. Där får Bonnesen frågor om Swedbanks granskning av bankens kunder efter att en annan penningtvättshärva i Danske Bank blivit känd.

Mörkade uppgifter som rapporterats

Då hävdade Bonnesen att Swedbank granskat alla kunder som rapporterats i uppgifterna om Danske Bank och hävdade att ingen av dem varit kund eller hade koppling till Swedbank.

Något som konfidentiella interna rapporter som Swedbank genomfört under 2018 visade inte stämde och innebar att banken var medveten om detta.

Tingsrättsförhandlingen som inleddes på tisdagsmorgonen i Stockholms Tingsrätt är planerad att pågå i 21 dagar. Enligt planeringen väntas Birgitte Bonnesen höras den 18 oktober.