5G-nät i gång – som få kan använda

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
5G är på gång i storstäderna. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
5G är på gång i storstäderna. Arkivbild.

Malmö

Tele2 aktiverade på söndagen Sveriges första publika kommersiella 5G-nät. Företaget hann därmed före Telia och Ericsson, som ska presentera sitt nya nät på måndag.

De allra flesta telefoner saknar dock kapacitet att nyttja tekniken i dag.

"I dag är en stor dag när vi på Tele2 kan presentera Sveriges första 5G-master i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga och mest omfattande 5G-nät", säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm blir det tillgängligt under söndagen, medan det dröjer till den 24 juni innan det blir tillgängligt i Göteborg och Malmö. 5G-nätet tillåter hastigheter på över 1 gigabit per sekund, vilket enligt Tele2 är upp till fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

Snabbare svarstid

För detta krävs dock att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag.

För Tele2-kunder med obegränsad surf kommer växlingen till 5G ske automatiskt, i Stockholm redan under söndagen, säger Tele2:s nätchef Björn Lindberg till TT.

– Det handlar om att man kan uppnå högre topphastigheter, och svarstiden blir även kortare. Det möjliggör en massa tjänster som man bara har kunnat göra via fast nät tidigare, som nu också går via mobilnätet.

Viktigt vara först

Telia och Ericsson har kallat till pressträff på måndag för att presentera sitt första kommersiella 5G-nät, som troddes bli det första att lanseras i Sverige. Men nu hinner alltså Tele2 före.

TT: Hur viktigt var det för er att vara först?

– Vi var först att lansera 4G nationellt i Sverige, nu blir vi det också med 5G. Så det är klart att det är viktigt att visa för våra kunder i dag, som tycker det är viktigt att kunna testa tjänsterna. Därför är vi redo nu att köra i gång det här.

Nästa steg blir att göra nätet tillgängligt för fler.

– Det fortsätter att rulla ut under året. Nu kommer det ta ett tag innan hela Sveriges befolkning får tillgång till 5G, men det här är startskottet som vi jobbat för en längre tid.

Enligt Björn Lindberg är det inte enskild leverantör som står för tekniken, utan det är en "blandning av leverantörer som gör det möjligt" för Tele2 att erbjuda 5G. Bland annat stora företag som Huawei, Nokia och Ericsson, men även flera andra, säger han.

– Vi brukar inte nämna någon enskild, eftersom det är så pass många som är med och levererar.

I juni lanserar även operatören Tre sitt 5G-nät, bland annat i delar av Malmö, Lund, Uppsala och Stockholm. Likaså siktar Telenor på att lansera de första 5G-tjänsterna under 2020.

Viktigt för industrin

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, sade i en intervju med TT tidigare i år att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G – i Sverige har vi en bra bit kvar innan taket är nått, enligt Jens Zander.

5G bidrar inte heller till någon bättre täckning på platser där uppkopplingen redan är bristfällig.

– Hårdraget är det i stan som man får mest nytta av den nya tekniken, sade Jens Zander.

Publicerad: