Loppisexperten: Så hittar du de bästa fynden

Tipset: Där hittar du den bästa loppmarknaden

Publicerad 2019-05-30

Loppisexperten Karin Benjaminsson ger sina bästa tips inför sommarens loppmarknader.

Hon bytte träningen mot loppmarknader.
I dag vet loppisveteranen Karin Benjaminsson, 45, precis hur man hittar de bästa fynden – och hur man får ”loppiskarma”.
– Jag får en endorfinkick av det här ständiga skattletandet, säger hon.

Karin Benjaminsson, 45, är en gedigen loppisbesökare. Intresset drog igång när en skada hämmande henne från att träna och hon började söka efter nya kickar. 

– Jag får en endorfinkick av det här ständiga skattletandet. Jag tror att många mår bra av att gå på loppis och skingra tankarna, säger hon. 

Sitt nyfunna intresse utvecklade hon snart till en heltidssyssla. I dag driver hon antikhandeln Fruängen Retro i Stockholm och på lediga stunder åker hon runt i jakt efter det perfekta fyndet.

”Blir som en belöning”

Och många fynd har det blivit. 

– Man kan hitta väldigt fina och unika saker. Det handlar inte alltid om hur mycket sakerna är värda, utan att man hittar någonting som man har letat efter länge. Det blir som en slags belöning.

Naturastolen i förgrunden och Chamottevasen i bakgrunden är två av Karin Benjaminsson bästa loppisfynd.

Vilket fynd är du mest nöjd över?

– Jag har köpt en jättefin vas, en Chamottevas av Gunnar Nylund som kallas för Igelkottsvasen. Jag hade letat efter den väldigt länge och fick den för bara 50 kronor. 

– Sen letar jag ständigt efter en möbler. Jag hittade en jättefin Naturafåtölj i somras som Karin Mobring har gjort. Otroligt vacker som passar bra hemma hos oss. 

Under sommarmånaderna brukar Karin Benjaminsson ta en paus från sin året runt-syssla. Men det är ändå sommar- eller bakluckeloppisar hon håller som favorit. 

– Bland de bästa är idrottsloppisar som ofta bara hålls en gång om året, eller slagaktioner på landsbygden. Det blir också som en härlig aktivitet att sätta sig och njuta utomhus medan man umgås med andra människor.

Prutar sällan – ”jättehemskt”

Hur tänker du kring prutande? 

– Jag prutar bara om jag handlar väldigt mycket av en och samma person. Då brukar jag fråga om jag kan få ett paketpris. Ofta har personen som står där en stark personlig relation till det dem säljer. Det kan vara föräldrar som har dött eller någonting, och då känns det jättehemskt att pruta. 

För att hitta de bästa fynden handlar det om att vara ihärdig i sitt letande. Då brukar ”loppiskarman”, som hon kallar det, ge med sig.

– Om man är lite schyst och inte prutar för mycket får man bra karma och hittar billiga saker ändå. 

Vad ska man se upp med på loppisar?

– Trasiga saker, det måste man kolla noga innan man köper. Jag som köper mycket porslin brukar vara försiktig med krackelerad glasyr till exempel, det blir så tråkigt att diska sen.

Leta efter den klassiska loppisskylten på landsbygden för att hitta de bästa priserna.

Loppisexpertens tips: Så lyckas du fynda på loppmarknaden 

  • Samla på sig. Om det är en större loppis med mycket folk är det bra att samla på sig de man vill ha i en stor kundvagn. Sen granskar man det noga innan man handlar så att man inte köper någonting trasigt.
  • Kolla runt. Ofta gömmer det sig fynd under bordet och i lådor. Så ta dig tid och kolla överallt. 
  • Åk till landsbygden. Priserna på landet skiljer sig väldigt mycket från städerna. De klassiska loppiskyltarna brukar signalera att priserna är låga.
  • Var ihärdig. Det handlar mycket om att vara fortsätta leta. Att åka på många loppisar och ha lite tur. 
  • Ha inte bråttom. Man ska inte vara så ivrig när man handlar, man ska tänka till och vända och vrida på sakerna så att man hittar rätt.

Följ ämnen i artikeln