Domstol gör tummen upp för T-mobile och Sprint

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
John Legere, är vd för T-Mobile. Arkivbild.
Foto: STEPHEN BRASHEAR/AP/TT
John Legere, är vd för T-Mobile. Arkivbild.

En federal domstol i USA ger tyskägda T-mobile och amerikanska Sprint grönt ljus för en sammanslagning av bolagen i USA. Det innebär att bolagen är ett steg närmare att bilda den tredje största operatören på den amerikanska marknaden.

Under en två veckor lång domstolsförhandling i december i fjol argumenterade T-Mobile och Sprint för att en sammanslagning inte kommer bidra till en försämring för kunderna. I stället anser de att det nya bolaget blir mer konkurrenskraftigt mot konkurrenterna AT&T samt Verizon. Nu gav domstolen dem rätt.

Ett tiotal delstater, bland annat New York och Kalifornien, drog bolagen inför rätta med farhågor om att en sammanslagning skulle snedvrida konkurrensen och att kunderna skulle få ta en smäll i form av högre priser.

Affären har förberetts under många år och offentliggjordes första gången våren 2018. Då uppgavs att T-Mobile var berett att betala 26 miljarder dollar, motsvarande runt 251 miljarder kronor i dagens penningvärde, för aktierna i Sprint.

Sprints aktie rusar mer än 70 procent i förhandeln på New York-börsen och T-Mobiles aktie lyfter tio procent.

Chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement Letitia James säger att hon överväger en överklagan. Kalifornien dito säger sig vara beredd att "ta en strid".

Publicerad: